Advertisement Advertisement

ÇOCUKLAR İÇİN MİTOLOJİYE GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ: “BÜYÜK MİTOLOJİ ATLASI – DÜNYANIN YER YERİNDEN TANRILARIN VE KAHRAMANLARIN HİKÂYELERİ”


“Canavarlar ve Hayaletler Atlası”nı okuyup sevdiyseniz “Büyük Mitoloji Atlası”nı da çok seveceksiniz, buna hiç şüphem yok! Ki eğer mitolojiye, tanrılara, tanrıçalara, kahramanlara ilginiz varsa o zaman sizi yeni bir yolculuk bekliyor. Marzia Accatino’nun yazdığı, Laura Brenlla’nın resimlediği “Büyük Mitoloji Atlası – Dünyanın Her Yerinden Tanrıların ve Kahramanların Hikâyeleri”, Antik Yunan’dan Antik Mısır’a, Mayalar’dan Aztekler’e uzanan sürükleyici bir seyahat! Bir atlası daha karış karış gezmeye ve okumaya ne dersiniz? 

YAZI: NİLÜFER TÜRKOĞLU
nilufer@ajandakolik.com 

Zeus aşkına, bu kitabı okumalısın sevgili atlas sever! Kendisini profesör olarak adleden çenesi düşük Chiron, (Şşşş! bunu sakın ona belli etme, çok sinirlenebilir) sana eşlik edecek bu uzun ve keşiflerle dolu yolculukta! Chiron’un kim olduğunu merak etmen normal tabii… Yunan Mitolojisi’nde Sentor olarak bilinen yarı insan ve yarı at bedenli düşsel bir varlık o. Atlasın daha ilk sayfalarında seni karşılayacak ve seninle tanışacak…

Büyük Mitoloji Atlası 7 bölümden oluşuyor. Açılışı Antik Yunanlar’la yaparken ardından Antik Mısırlılar’la, İskandinavlar’la, Hintler’le, Çinliler’le, Mayalar ve Aztekler’le ve Amerika Yerlileri’yle tanışma fırsatımız oluyor. Aralarında Zeus ve Hera gibi ya da Pangu ve Chang’e gibi Tanrı ve Tanrıçalar da var, Aşil gibi kahramanlar da… Kim bilir belki de en çok fantastik yaratıklar ilgini çekecek ya da kutsal figürler…

Tanrıların güçlü ve zayıf yanlarını da, efsanevi kahramanların saldırılarında kullandıkları hileleri de, korkunç canavarları yenmek için en akıllıca kullandıkları yöntemleri de yine bu sayfalarda öğreneceksin. Birbirinden büyülü yaratıklarla dost olmak istiyorsan yine sayfalara göz atmanı öneririm!


“Canavarlar ve Hayaletler Atlası”nı okuyup sevdiysen “Büyük Mitoloji Atlası”nı da çok seveceksin, buna hiç şüphem yok! Ki eğer mitolojiye, tanrılara, tanrıçalara, kahramanlara ilgin varsa o zaman seni yeni bir yolculuk bekliyor. Marzia Accatino’nun yazdığı, Laura Brenlla’nın resimlediği “Büyük Mitoloji Atlası – Dünyanın Her Yerinden Tanrıların ve Kahramanların Hikâyeleri”, Antik Yunan’dan Antik Mısır’a, Mayalar’dan Aztekler’e uzanan sürükleyici bir seyahat!

“CANAVARLAR VE HAYALETLER ATLASI”YLA TÜYLER ÜRPERTİCİ BİR YOLCULUK

 

Canavarlar ve Hayaletler Atlası’nın bir tür devamı niteliğindeki Büyük Mitoloji Atlası, yine İspanyol çizer Laura Brenlla’nın dokunuşuyla okurun merakını daha çok cezbediyor. Yazar Marzia Accatino’nun, bir önceki kitabın formatına benzer şekilde hazırladığı ilgi çekici metinler, genç okuru dünyanın pek çok yeriyle ilgili mitolojiyi öğrenmesini sağlıyor.

Tanrıların, tanrıçaların, kahramanların, yaratıkların kimini bildiğimiz kimini hiç bilmediğimiz özellikleri anlatılırken “Bunları Biliyor Muydun?” başlığı altında yazılanlar, ilginç bilgilerle okuru şaşırtıyor.

Yeni kuşakların mitoloji dünyasına girmesi için oldukça eğlenceli ve dikkat çekici olan dev kitap, gençlerin ve çocukların bu büyüleyici dünyaya ilgi duymaları için bir sıçrama tahtası görevi görebilir ve onları hayâl etmeye, yazmaya, çizmeye teşvik edebilir. Chiron’un rehberliğinde gezegendeki mitolojiler arasında hiç de sıkıcı olmayan bir yolculuk sunan Büyük Mitoloji Atlası, tanrıların ve tanrıçaların tanrısı Zeus ile geniş ailesinin ve tüm tanrıların yaşadığı Olimpos Dağı’nda seyahati başlatıyor. Bu seyahatte Zeus’un, büyüyünce ona meydan okumasınlar diye çocuklarını yemek gibi korkunç bir alışkanlığı olan babası Kronos yüzünden annesi tarafından saklanan zorlu çocukluğunu da öğreniyoruz, kocası Zeus’un yaşadığı birçok aşk ilişkisi göz önüne alındığında Hera’nın evliliklerin korucusu olması ironisiyle de karşılaşıyoruz. Ancak Antik Yunan filmlerin ve kitapların etkisiyle yine biraz daha çok tanıdık ve bilindik. Peki ya diğerleri?

Antik Mısır Tanrıları’ndan mesela kaçını biliyoruz? Ya da Mayalar ve Aztekler ya da Amerika Yerlileri hakkında ne kadar bilgimiz var? Eminim yetişkinler de Büyük Mitoloji Atlası’nın dev görsellerle süslü cazibesine kapılacak ve pek çok şeyi ilk defa okuduğunu ve öğrendiğini fark edecek. Kitapta önemlerine göre bazı mitolojik olaylara da yer verilmiş, onları da göz ardı etmemek gerek.

Alkım Özalp’in çevirisiyle İthaki Çocuk etiketiyle yakın zamanda yayımlanan “Büyük Mitoloji Atlası – Dünyanın Her Yerinden Tanrıların ve Kahramanların Hikâyeleri”ni mutlaka edinin. Hep dediğim gibi keşke mitoloji, bizim okullarda ders olarak okutulsa, eğitim sisteminde mitolojinin bir yeri, değeri olsa… O zaman çok daha ileride olur muyduk? Buna ne şüphe! Ne diyelim hayâl etmesi bile o kadar güzel! 

YORUM YAP

You don't have permission to register
Follow us on Social Media