Advertisement Advertisement

SESSİZLİĞE SIĞINMAK: GÜRÜLTÜDEN KAÇIŞIN HİKÂYESİ


Yazar Céline Claire’in dilimize çevrilen ilk kitabı “Sessizlik”, Abm Yayınları tarafından yayımlandı. Hedef kitlesi 4 yaş ve üzeri çocuk okuyucu olan kitap, empati duygusunun gelişimi, farklılıklara saygı ve toplumsal yaşam gibi önemli temaları ele alıyor.

YAZI: ELİF YEŞİLDAĞ
elifozkyesildag@gmail.com

Soyut bir kavram olan sessizlik, çocuklar tarafından doğrudan gözlemlenebilir bir şey değildir. Fiziksel olarak herhangi bir sesin olmaması anlamına gelir. Bu durumun bireylerin zihninde ve duygusal durumlarında nasıl hissedileceği soyut bir deneyimdir. Bu deneyimin anlaşılması çocuklarda yetişkinlere göre daha zor olabilir. Çocukların soyut kavramları anlamaları, soyut düşünme becerilerinin gelişmesiyle yakından ilişkilidir. Soyut düşünme, nesnelerin ve olayların fiziksel özelliklerinin ötesinde düşünmeyi içerir. Bu kavramlar aynı zamanda çocukların karmaşık düşünme becerilerini geliştirmelerine de yardımcı olur.

Bay Martin sessizliği seviyor. Komşuları bunu çok iyi bilseler de kolayca unutuyorlar. Tüm bu gürültü patırtıdan bıkan Bay Martin’in ise birtakım önlemler almaktan başka çaresi kalmıyor…

Kitapta, Bay Martin’in kahvesini içerken, gazetesini okurken ve şekerleme yaparken sessizliğe ihtiyaç duyduğunu görüyoruz. Bu ihtiyaç hikâye boyunca somut bir şekilde görseller aracılığıyla okuyucuya sunuluyor. Ve tüm bu olaylar yaşanırken Bay Martin’in isteklerine belirli aralıklarla karşılık veren ve ardından hayatın akışına tam gaz devam eden komşularıyla arasında geçen mücadeleye tanık oluyoruz.

İşte burada ihtiyaç ve beklentilerin yanı sıra komşuluk ve ortak yaşam alanlarında uyulması gereken kurallar olduğunu hatırlatan olaylar devreye giriyor. Bu sayede temelinde saygı, sorumluluk ve empati barındıran ilişkilerin toplumsal dayanışmayı ne derece güçlendirdiğini görmek mümkün oluyor. Bu kurallar sayesinde beslenen ilişkilerin ortak yaşamı daha sürdürülebilir kıldığına yavaş yavaş tanık oluyoruz.

Bay Martin tüm bu karmaşadan kaçmak için bazı önlemler almaya karar veriyor ve bunun ona huzur getireceği konusunda da oldukça emin görünüyor. Fakat onu sessiz bir dünyaya hapseden bu önlem sayesinde asıl ihtiyacının dış dünyadan kaçmak değil, içsel huzuru bulmak olduğunu anlaması çok da uzun sürmüyor. Kahramanımız, sessiz ve sakin bir yaşamın peşindeyken, gerçek huzurun dış koşullardan değil, kendi içindeki dengeden kaynaklandığını keşfediyor. Bu keşif yolculuğunda onu hapsolduğu yalnız dünyadan uzaklaştıran ise yine komşuları oluyor.

Yaşadığı bu iletişim kesintisi sonucunda hem duygularını hem de düşüncelerini belirli bir düzen içerisinde geliştirmeyi başaran Bay Martin, sonunda daha sağlıklı ilişkiler kurmanın aslında çok da zor olmadığını deneyimlemiş oluyor. Burada biraz da doğru iletişim kurma yöntemlerine ya da nasıl iletişim kurulması gerektiğine değinilebilir. Metinle bütünleşen çizimlerde verilen küçük bir ayrıntı aslında bize kahramanımızın asıl isteğinin ne olduğuna dair ufak bir ipucu veriyor. Hikâyenin başından sonuna kadar evindeki pencerelerin açık olduğunu görüyoruz. Belki de bu şekilde bize aslında en başından beri ihtiyacı olanın sessizlik değil hayatın akışını hatırlama ihtiyacı olduğunu düşündürüyor. Asıl aradığı şeyin tamamen kaçmak değil, dengeli bir şekilde var olmayı öğrenmek olduğunu gösteriyor. Soyut kavramlar, soyut kavramların somutlaştırılması, ihtiyaçlarımız, farklılıklarımız, ben olabilme, biz olabilme, keşfetme ve gözden geçirme gibi birçok şeyin aynı anda deneyimlenmesini sağlayan kitap çocuklarla birlikte okunduktan sonra sessizliği anlamlandırabilmeleri için kütüphaneler, sınıflar, hastaneler, müzeler, galeriler, dinlenme ve uyuma alanları gibi sessiz olunması gereken ortamlarda geçirilen zamanları gözlemlemeleri sağlanabilir. Ayrıca sessiz bir ortamda oynanan bir oyun ve sessizce dinlenilen bir hikâye ile de bu deneyimin günlük yaşamlarında daha anlamlı ve kalıcı bir şekilde yer etmesi sağlanabilir. Bu tür etkinlikler, sessizliğin getirdiği huzuru ve odaklanmayı günlük rutinlerine katmalarına yardımcı olur.

Yazan: Céline Claire

Resimleyen: Magali Le Huche

Dilimize Çeviren:Şirin Etik

Yayınevi: Abm Yayınları

Yaş Grubu: Okul öncesi, 1. Sınıf, 2. Sınıf

Comments
  • Deniz Işık

    Harika bir kitap ve inceleme💜

    Eylül 26, 2024
  • Deniz Işık

    Harika bir kitap ve inceleme yazısı👍

    Eylül 26, 2024
YORUM YAP

You don't have permission to register
Follow us on Social Media