M. BANU AKSOY İLE “MAJANDA BİR YILLIK EĞLENCE DEFTERİ 2022″Yİ KONUŞTUK



O zaman geçen yıl tekrarladığım cümleyi şimdiye uygulamanın vakti geldi de geçiyor bile!
“2022’e şurada ne kaldı! Ajandalar hazır mı?” Ajandakolik olarak çok sevdiğim ajandalardan biri de TUDEM Yayınları’ndan çıkan M. Banu Aksoy ve Yıldıray Karakiya çiftinin birlikte hazırladığı MAJANDA! Bu, diğer ajandalardan çok daha farklı ve eğlenceli bir ajanda, pardon MAJANDA!

 

SÖYLEŞİ: NİLÜFER TÜRKOĞLU
nilufer@ajandakolik.com 

Üç yıldır çocukların dünyasında rengarenk sayfaları, eğlenceli konuları, oyunları, yaratıcı el işi çalışmaları ile adeta “kafa açan” bir defter MAJANDA. Bir yandan takvim ve ajanda işlevi görürken bir yandan da hayata dair püf noktalarıyla hiç de sıradan ve sıkıcı olmayan yol gösterici bir rehber! Aslında özetle; bir günü, bir haftayı ve bütün bir ayı kapsayan etkileşimli içeriğiyle, çocuklara zaman yönetimi ve planlama becerisi kazandırmayı hedefleyen çok yönlü bir kişisel gelişim rehberi.

MAJANDA’nın yaratıcıları Yıldıray Karakiya ve M. Banu Aksoy, aynı zamanda çocuk kitabı yazarı. 2021’in MAJANDA’sını Yıldıray Bey’le konuşmuştuk, bu yıl da sorularımı Banu Hanım cevapladı. MAJANDA Bir Yıllık Eğlence Defteri 2022’nin sayfalarını gelin şimdi birlikte açalım. Eğlence garanti, benden söylemesi…

Bir yıl sonra yeniden Ajandakolik’te buluştuk sizlerle! Eee ne de olsa Ajandakolik, biraz da MAJANDAkolik! Bu yıl bizi MAJANDA’da neler bekliyor?

Bu yıl da MAJANDA’da okurları kendilerini keşfetmelerini sağlayacak bir içerik bekliyor. Bütün başlıkları sıraladığımızda MAJANDA 2022’nin okura tam olarak ne dediğini de özetlemiş oluyoruz aslında: “İçine dön; kendini dinle. Anı yakala. İçinde tutma. Yaz, okunsun; boya, bakılsın. Tak, takıştır; dışarı çık. Gördüğünü göster. Çal, oyna; durma anlat. Çemberi tamamla.”

MAJANDA’nın daha ilk sayfaları bize bir de şöyle diyor: “Ajanda değil de MAJANDA’yı kullanarak diğer ajanda kullanıcılarının bir adım önüne geçtin.” Bu, tam olarak ne demek? MAJANDA neler vadediyor?

Okurlara kendilerini keşfetme vaadinde bulunuyoruz. Önce kendi içlerinde bir keşfe çıkmalarını; ardından etraflarında görüp keşfedecekleri şeyler olduğunu söylüyoruz. Son olarak tüm yıl boyunca yaptıkları bu keşifleri toplulukla paylaşabilecekleri; sergi, konser, gösteri ve dergi gibi ürünlere dönüştürebileceklerine dair fikirler veriyoruz.

Sadece çocuklar değil yetişkinler de “MAJANDAkolik”, geçen yıl sizden bunu öğrenmiştim. Bunun en büyük sebebi ne sizce?

Çocuklara tepeden bakan bir yaklaşımla “Siz çocuksunuz,” demediğimiz gibi yetişkinlerin de çocuklar gibi oyun oynayabileceklerini düşünüyoruz. Sanıyorum bu bakış açısı MAJANDA’ya da yansıyor. Hiç çocuğu olmadığı halde MAJANDA’yı her yıl alan, severek kullanan yetişkinler olduğuna göre nedeni bu…

Her yıl bir tema belirliyorsunuz. Bu yılın teması “Kendini Anlat.” Diğer iki yıla göre bu yılın farkı ne peki?

2022 MAJANDA’sı konusu üzerine kafa yorarken farklı ifade biçimlerini ele alma fikri doğdu. Kendimizi pek çok farklı biçimde ifade edebiliriz. Bunu hepimiz yapabiliriz. Hepimizde bildiğimiz ya da hiç farkında olmadığımız bir potansiyel var. “Anlat Kendini!” diyerek MAJANDA okurlarına bunları keşfetme şansı sunuyoruz.

MAJANDA’da birtakım el işi çalışmalar da var. Örneğin “At maskeni, tak maskeni!” sayfalarında maske yapımı var. Sonra bir tür meditasyon çalışması olan “Tam ‘zen’lik bir düğüm” ile beyin jimnastiği yapma imkanı sağlanıyor. Tüm bu fikirler nereden çıkıyor? Nasıl bir araştırma ve eleme sürecinde geçiyor tüm bunlar?

Kişisel ilgi alanlarımız elbette işin içine giriyor. Yapmaktan keyif aldığımız ya da yeni keşfedip de beğendiğimiz bir şeyi neden başkalarıyla da paylaşmayalım diye düşünüyoruz. Bir de “Anlat kendini” temasını belirledikten sonra konu başlıklarını en iyi nasıl içeriklerle doldurabiliriz diye çok uzun bir beyin fırtınası ve araştırma dönemi geçirdik.

Rap sözleri yazma tekniklerini çok sevdim ben! Oldukça eğlenceli ve yararlı bir kaynak. Örneğin bu bilgilerin temelleri neye dayanıyor?

Rap kültürü çok köklü ve zengin bir kültür. Üstelik çok güçlü ve kitleler üzerinde etkili bir ifade aracı olduğu da bilinen bir gerçek. İfade biçimlerinden söz edince rap konusunu ele almasak MAJANDA eksik kalırdı. Bilginin temellerine gelince… Yıldıray zaten rap kültürüne ilgi duyduğu için, bu konuyla ilgili daha derinlemesine bir araştırma yaptı.


MAJANDA’nın tüm içeriğinden bahsetmek istemiyorum elbette. Ama bunun bir takvim veya klasik bir ajanda olmadığını sanırım bu söyleşiyi okuyan herkes anlamış olmalı! Her yıl bu kadar bilgiyi bulmak ve sunmak zor olmuyor mu? Yaşadığınız sürece MAJANDA ile yola devam mı, ne dersiniz?

Bilgiyi bulma konusuna gelmeden önce ana fikri bulup bir çatı kurmak ve içerikle ilgili mantıklı bir akış oluşturmak bana göre işin daha zor kısmı. Ne anlatmak istediğimize karar verdikten sora ise araştırma yapmak ve elde edilen bilgiyi okura keyif alacağı bir biçimde sunmak kalıyor. İkimiz de araştırma yapmaktan keyif alan insanlar olduğumuz için zorluk çekmedik. Bundan sonra MAJANDA ile devam etmek sadece bize değil yayıncımız TUDEM’’e ve okurların talebine de bağlı bir durum elbette.

MAJANDA’daki etkinlikleri yapan çocukların dönüşleri nasıl oluyor? Bu “bir yıllık eğlence defteri”nde mailiniz de yer alıyor. Gönderiyorlar mı yaptıklarını?

Evet, zaman zaman paylaşanlar oluyor. Bugüne kadar hep güzel geri dönüşler aldık. Bu yıl sosyal medya hesabımızdan paylaşma çağrısı da yaptık. Neler geleceğini biz de merakla bekliyoruz.

2021’in son günlerindeyiz. 2022 için yine umutlarımız var. Ajandakolik okurlarına MAJANDAkolik olarak neler söylemek istersiniz?

Son iki yılı tuhaf ve alışık olmadığımız bir biçimde geçirdik. Her ne olursa olsun umudu kaybetmemek bizi ayakta tutan şey oluyor her zaman. Umarız 2022 tüm dünya için sağlıklı ve huzurlu geçer.

YILDIRAY KARAKİYA: “ÇOCUKLARIN GELECEĞE BIRAKACAĞI KİŞİSEL BİR BELGE ‘MAJANDA’”

YORUM YAP

You don't have permission to register
Follow us on Social Media