O ÇOK İYİ BİLDİĞİMİZ MASALLAR DEĞİŞİYOR, “ÖYLE DEĞİL, BÖYLE”!


Ya o çok iyi bildiğimiz klasikleşmiş masallar yeniden yazılsaydı… Birleşmiş Milletler Kadın Birimi UN Women önderliğinde yürütülen ”Uyandıran Masallar” projesiyle, yeni nesiller için masallar tekrar kurgulanıyor! Avrupa ve Orta Asya’dan 28 yazarın katılımıyla gerçekleştirilen projede Türkiye’den Aslı Tohumcu ”The Storyteller” (Masalcı) adlı öyküsüyle yer aldı. Bu öyküden yola çıkarak kaleme aldığı hikâye kitaplaştı; ”Öyle Değil, Böyle!” genç okurlar için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi UN Women’ın önderliğinde, Avrupa ve Orta Asya’dan yazarların kaleme aldığı 28 hikâyeden oluşan “Uyandıran Masallar” projesi, kız çocuklarını güçlendirmek amacıyla yeni nesiller için masalları tekrar kurguluyor ve dünya çapında herkesi #AwakeNotSleeping etiketi altında buluşmaya davet ediyor. Farklı ülkelerden yazarların katılımıyla, kolektif bir yaratımla gerçekleştirilen “Uyandıran Masallar”a İngilizce olarak buradan erişmek mümkün.


28 hikâyeden oluşan güçlü bir masal koleksiyonu!

”Uyandıran Masallar” klasik masalları bugüne taşıyarak, tanımlanmış toplumsal cinsiyet rolleri hakkında kanıksanan normları dönüştürmeyi amaçlıyor. Klasik masalların yaratıldıkları dönemin kısıtlayıcı cinsiyet rollerine, beklentilerine ve yasalarına başkaldıran karakterlerle kurgulanan bu yeni masallar, normları yıkmak, klişelere meydan okumak için bir güç yaratmayı hedefliyor.
Uyandıran Masallar projesinin lansmanı 18 Kasım’da canlı yayın olarak gerçekleştirildi ve projeye katkıda bulunan isimlerle İstanbul’da bir buluşma düzenlendi. Oyuncu Özge Özpirinçci ve Kerem Bürsin ile şarkıcı ve söz yazarı Manizha da, proje için yaratılan 28 hikâyeden bazılarını seslendirdi.
#AwakeNotSleeping ve #GenerationEquality etiketleriyle sosyal medyada tanıtılan proje dünya çapında herkese ulaşmayı amaçlıyor.

Aslı Tohumcu’nun yazdığı, Pelin Turgut’un resimlediği ”Öyle Değil, Böyle”, Tohumcu’nun bu proje için kaleme aldığı ”The Storyteller” (Masalcı) adlı öyküden yola çıkarak kitaplaştı ve Türkiye’de Can Çocuk Yayınları etiketiyle genç okurlarla buluştu. Tohumcu’nun farklı bakışıyla, toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan yaklaşımıyla ve eğlenceli anlatımıyla kurguladığı ”masalların masalı”nı, illüstratör Pelin Turgut karakterleriyle, renkleriyle, sahneleriyle canlandırdı.

YORUM YAP

You don't have permission to register
Follow us on Social Media