Advertisement Advertisement

KÜÇÜK OKURLARA DUYGULARINI TANIMALARI İÇİN BİR FARKINDALIK KİTABI: “KÜÇÜK DİNOZORLARIN BÜYÜK DUYGULARI”


Timaş Çocuk’un Psikoloji Kitaplığı’nda ağustos ayında yayımlanan “Küçük Dinozorların Büyük Duyguları”, 10 farkındalık hikayesiyle çocuklara duygularını tanımalarına ve beden duyumlarına yer veriyor. Şimdiye kadar gençler için 30’dan fazla kitap yazan ödüllü yazar Swapna Haddow’un kaleme aldığı, Tayvanlı sanatçı Yiting Lee’nin birbirinden sevimli dinozor illüstrasyonlarıyla eşlik ettiği kitap, çocukların duygularını yönetebilmelerini sağlamak açısından önemli bir farkındalık kitabı.

 

YAZI: NİLÜFER TÜRKOĞLU
nilufer@ajandakolik.com 

Önce dinozorlarla tanışın sonra da duygularla, duygularıyla! İşte karşınızda bu kitapta hikayeleriyle yer alacak sevgili dinozor arkadaşlar! Öfkeli Stegosaurus Steggie, Ürkek T-Rex Rex (evet yanlış okumadın, karanlıktan korkan bir T-Rex!), Üzgün Allosaurus Bruno, Heyecanlı Pterosaur Terrie, Yalnız Velociraptor Poppy, Utangaç Plesiosaurus Percy, Mutlu Anklosaurus Minka, Endişeli Triceratops Trev, Sıkılgan İguanodon İggy, Huzurlu Spinosaurus Niko. Elbette bu isimleri akılda tutmak biraz zor! Ama onları sahip oldukları duygularla tanımak ve hikayelerini öğrenmek oldukça merak uyandırıcı ve eğlenceli!

Şimdi de gelin Doktor Diplo ile tanışın. Çünkü bu hikayede onun rolü çok büyük! Biraz önce saydığım tüm dinozor arkadaşları duyguları konusunda bilinçlendirme görevi onda! Aslında her şey onun hikayesiyle başlıyor. Kitabın daha ilk sayfalarında Diplo’nun çocukluğuyla tanışıyoruz ve bir de endişeleriyle! Diplo henüz doktor olmadan çok çok zaman önce, minicik bir dinozorken her şeye endişeleniyordu. Yapması gereken çok şey olduğunu düşünüyor ve sırf bu yüzden karnına ağrılar giriyordu. Kendini rahatlatacak şeyler yapmayı denedi. Esneme hareketleri yaptı, zihnini dinlendirdi, egzersiz yaptı ve duygularını rahatça ifade etti. Böylece bedenine iyi baktıkça yaptığı şeylerin duygularını etkilediğini, onlara iyi geldiğini öğrendi. İşte hikayenin tam da başladığı yer burası! Diğer dinozorların da bu tür duygulara sahip olduğunu fark ettiği an tüm dinozorlara kapısını açtı ve keşfettikçe öğrendiklerini onlarla paylaşmaya karar verdi. İşte bu kitap, Doktor Diplo’nun yaptığı egzersizlerle ilgili. Çetrefilli duygular konusunda neler yapmamız gerektiğiyle ilgili.

“Küçük Dinozorların Büyük Duyguları”, 10 farkındalık hikayesiyle hem farkındalık pratikleri hem beden çalışmaları hem de terapilerde kullanılan bazı teknikleri, birbirinden sevimli dinozorlar ve sahip oldukları duygular eşliğinde küçüklere ve ebeveynlere sunan bir el kitabı niteliğinde…


DUYGULARIMIZ İYİ Kİ VAR!
Ne demiştik, bu kitabın ilk hikayesi Dr. Diplo’nun hikayesi ile, onun hikayesi de kendi endişesiyle başlıyor. Bu duygusunu yönetmeyi başaran Diplo, kendisini diğer dinozorların duygularını anlamaya adıyor. Adeta bir terapi odasındaymış gibi kitabın tüm sayfalarında birinin “Yalnız değilsin!” dediğini duyar gibi oluyorsunuz. Kitapta geçen her hikaye, didaktik olmadan, komik, tuhaf ve bir o kadar anlamlı olaylarla bütünleşiyor. Öfke, korku, üzüntü, heyecan, yalnızlık, utangaçlık, mutluluk, endişe, sıkılganlık, huzur… Tüm bu duygular, dinozorların yaşadıklarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkıyor ve her hikayenin kahramanının sahip olduğu duyguyu, Dr. Diplo ile paylaştıklarından öğreniyoruz. Bir terapist görevindeki Diplo, önce dinliyor sonra o duygunun ne anlama geldiğini, onu vücudumuzda farklı şekillerde hissettiğimizi, vücudumuzu dinlememiz gerektiğini söylüyor. Mesela endişeliysek tüm düşüncelere sahip olabilmek için çok hızlı konuşabileceğimizi, dikkatimizin dağılabileceğini, yerimizde oturamayabileceğimizi belirtiyor. Ardından bir egzersiz ödevi veriyor. Evet evet, tüm dinozorlara, duyguları için egzersiz görevi!


Yeni Zelanda’da eşi, oğlu ve köpeği Archie ile yaşayan aslen İngiltereli olan yazar Swapna Haddow, hikayeleri yazarken kitabı dinozorlar üzerinden anlatması eşsiz bir seçim hiç kuşkusuz. Kitabı ilginç kılan başlıca şey, tüm bu duyguları dinozorlar üzerinden okuyor ve hissediyor olmamız! Müthiş dinozor çizimleriyle kitabın ruhuna başka bir dokunuş katan sanatçı Yiting Lee de kusursuz bir iş çıkarmış doğrusu. Timaş Çocuk’un biricik çevirmen ve editörlerinden Kübra Nur Ocak’ın çevirisiyle küçük okurla buluşan “Küçük Dinozorların Büyük Hikayesi”, zamansız bir kitap olması bakımından son derece önemli. Timaş Yayınları’nın Psikoloji Kitaplığı’nda kendine yer bulan bu 10 hikaye, çocukların duygusal dayanıklılık kazanmalarını sağlayacak bir araç sunmak ve kendine bakımın önemini vurgulamak adına çok önemli ve değerli.

Özellikle son yıllarda sıkça duyduğumuz mindfulness – bilinçli farkındalık, nefes alma ve zihinde olumlu şeyler canlandırma gibi teknikler sunan “Küçük Dinozorların Büyük Hikayesi”, ebeveynlerin her bölüm sonrasında çocuklarla bir pratik yapmanın gerekliliğini ortaya koyuyor.


8 ve 9 yaş grubu çocukların ilgiyle okuyacağını ve dinozorları ve duygularının başrole oturduğu hikayeleri, çok seveceğini düşünüyorum. Kitaplıkta bu küçük dinozorlara yer açın. Hepimizin büyük duyguları için onlara ihtiyacımız var!

YORUM YAP

You don't have permission to register
Follow us on Social Media