KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ VE KURDUN HİKAYESİNİ UNUTUN: KOCAMAN KALPLİ HUYSUZ GRAOU İLE TANIŞIN
O klasik Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurt hikayesini unutun… Size başka bir hikayeden bahsedeceğim. Kırmızı Başlıklı Kız da o dev Kurt da bu defa başka karakterlerle sahnede, pardon hikayede! Mesela bu masalda hasta büyük annesine annesinin yaptığı yemekleri götüren bir kırmızı başlıklı kız yok. Ya daaa büyükanneyi mideye indiren o vahşi kurt! Yok yok! “Kocaman Kalpli Huysuz Graou” ve elinde kitabıyla onu ziyaret eden kırmızı başlıklı kızın kitabı bu. Ve eminim siz de benim gibi bunu okumayı daha çok seveceksiniz.
Yazı: Nilüfer Türkoğlu
Dilden dile pelesenk olmuş, yediden yetmişe pek çoğumuzun ezbere bildiği çocuk masalları değişiyor, farklılaşıyor, bambaşka hikayelerle modernleşiyor, yeniden okurun karşısına çıkıyor. Kırmızı Başlıklı Kız masalı da bu değişime ayak uyduranlardan. Ülkemizde çok sevilen çocuk kitaplarından “Kuşa Dönüştüğüm Gün” kitabının yazarı Ingrid Chabbert’in yazdığı “Kocaman Kalpli Huysuz Graou” da yazarın Türkçeye çevrilen kitaplarından. Ketebe Çocuk aracılığıyla okurla buluşan bu tatlı hikaye, çizer Guridi’nin dev resimleriyle minik ama aslında kocaman bir hikayeyi alıyor, başka bir evrene taşıyor.
Bu, aslında çok tanıdık bir masalın yeniden vücut bulmuş hali… Fazla bir ayrıntı yok, çok sade, yalın… Ne karşımızda vahşi bir kurt var (öyle zannediyorlar, orası ayrı!) ne bir orman ne de avcı var. Yaşlı büyükannesine yemek götüren bir kırmızı başlıklı kızdan bahsetmiyoruz bile… Çünkü bunu hiç bilmiyoruz bu hikayede…
Bildiğimiz, dev bir kurda benzeyen, yalnızlığı ve güneşin altında şekerleme yapmayı seven bir hayvanın, küçük kırmızı başlıklı kızla karşılaşarak hayatının değişmesi…
Yazar Chabbert da o klasik masala gönderme yaparak hikayesini bir masal gibi yazarak başlıyor o ilk cümleye: “Bir zamanlar Graou adında kocaman, huysuz, vahşi mi vahşi bir hayvan yaşardı. Graou kurda benzerdi. Ama kimse gerçekte onun ne olduğunu bilmezdi. İnsanlar yanına gidip bakmaya cesaret bile edemezdi.”
Lütfen ama lütfen önyargılı olma sevgili okur! (Ah ama her şey “Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurt masalı yüzünden!) Tüm kurtlar kötü kalpli ve huysuz olmak zorunda mı? Hiç de bile… Daha önce onunla bir kere bile karşılaşmayanların ürkmesine, en acımasız insanların bile korkudan tir tir titremesine neden olan Graou’nun şimdiye kadar hiçbir insanı yemediğini söylesem kulak kesilir misiniz? Onun karıncayı bile incitmeyecek denli kocaman ve iyi bir kalbi var. Ama o, bu iyi kalbi pek de kimseciklere gösterememiş gibi. Ta ki bu hikayenin mini minnacık kırmızı başlıklı kızıyla karşılaşana kadar…
Bir gün yine güneşli bir günde çimenlere sere serpe yatıp güneşlenirken bir çocuğun sesini duymasıyla her şey değişiyor! Bu yeni masalın rengi de işte tam da burada değişiyor. Elinde bir kitapla karşısında kırmızı giysili bir kız “Merhaba” diyor Graou’ya…
İnsanı kucaklayan, kapleri eriten bir hikaye, Graou’nunki… Devamını elbette benden duymayın, en iyisi siz kitabı okuyun… Önyargının ne tuhaf bir engel olduğunu anlatan bu yumuşacık arkadaşlık masalında kartların yeniden dağıtıldığına şahit olun. Aynı zamanda “Ben Bir Kitapsavarım”, “Bir Damla Deniz” kitaplarının da yazarı Ingrid Chabbert’ın ikinci baskısını yapan ve yine çocuklarca çok sevilen bu kitabını Guridi’nin tam da bu hikayenin koca yürekliliğine eşlik eden dev çizimleriyle nasıl bir ruh kazandırdığını gözlerinizle görün…
“Kocaman Kalpli Huysuz Graou” ile yolunuzun mutlaka kesişsin sevgili okur!. Elinizdeki kitabı ona armağan ederseniz bir de çok mutlu olur, buna emin olun…