![](https://www.ajandakolik.com/wp-content/uploads/2020/12/beninsandegilmiyim.jpg)
Kadınlar anlatıyor: “Türkiye’de kadın müzisyen olmak”
![](https://www.ajandakolik.com/wp-content/uploads/2020/12/turkiyedemuzisyenolmak-723x450.jpg)
(sol üst) Melis Uzunarslan, Melek Mosso (sol alt) Ezgi Aktan, Aybike Çelik Özbey
İlk bölümüyle büyük ses getiren “Türkiye’de Müzisyen Olmak – Ben İnsan Değil miyim?” belgeselinin merakla beklenen ikinci bölümü yayınlandı. Belgeselde bu defa sahnede kadın müzisyen olmanın zorluklarına dikkat çekiliyor. Kulak verin, bakın neler anlatıyorlar…
“Kadın bir müzisyen olmakla tamamen erkeklerin olduğu bir ortamda adını bir türlü taciz koyamamız ama aslında taciz olmaları: ‘Güzel giyin, güzel dur, seksi dur, dik dur, sen buranın tek kadınısın, şen şakrak konuş, ortamı birazcık eğlendir, sen kadınsın.’ Sadece sahnede parlamak için geliyorum. Sahnede bir hatam var mı benim? Hayır, yok. Neyimden mutsuzsunuz? ‘Kuliste çok suratsız duruyorsun.’ Ben o gün bin tane şey çekmiş olabilirim, bir sürü derdim olabilir. Ve sadece ben kadın olduğum için orada bir sürü suratsız duran erkeği eğlemem bekleniyor.”
Melisa Uzunarslan
“Kadın müzisyensen işte, etek giy, elbise giy, işte saçını yap, makyaj yap, kendine dikkat et. Bunlar zorunlu görevinmiş gibi sana dayatılan şeyler zaten. Bir noktadan sonra buna alışıyor muyuz? Yalan söylemeyeceğim, alışıyoruz, alıştık. Kadın vokal ve kadın sanatçıolarak erkek çocuğu gibi bir tavrım vardı. Kendimi korumak içi bir kalkan oluşturdum. Neden? Yanımdaki adamlar bana bir şekilde yanaşmaya çalışmasınlar, patronlar, gelen müşteriler yapmasın diye. Elbisemi ben her zaman bir tık uzun tuttum. Dekoltemi her zaman bir tık kapalı tuttum. Çünkü yapmazsan bu sefer de oradan bir taciz yiyorsun.”
Melek Mosso
Özellikle pandemi sürecinde ülkemizdeki müzisyenlerin yaşadığı sıkıntılara odaklanan altı bölümlük mini belgesel serisinin ikinci bölümüne kadın müzisyenlerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekiliyor. Sektörde kadın olmanın zorluklarını anlatan müzisyenler; cinsiyet eşitsizliği, kadınlara yapılan dayatmalar ve taciz gibi meseleleri cesurca tartışmaya açıyor.
İLK BÖLÜMÜ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN…
Usta sanatçılardan genç müzisyenlere, enstrümanistlerden menajerlere sektörün farklı dallarından kişilere kulak veren ve sorunlarına çözüm arayan belgeselin ikinci bölümü; müzisyenlerin mesleklerine gönül verme hikayelerine; farklı kuşaklardan sanatçıların deneyimlerine ve sektörün birlik olamama meselelerine de değiniyor.
Sonki3dört adlı YouTube kanalında yayınlanan; Alper Erdinç, Mert Gider ve Gizem Ertürk tarafından hazırlanan 6 bölümlük mini belgesel serisinin bir sonraki bölümü; klasik müzik sanatçılarından yeraltı dünyasına; rap müziğin önemli isimlerinden müzik yazarlarına kulak vererek sektörün sorunlarına çözüm aramaya devam edecek.