GERÇEK CANAVARLARIN GERÇEK ÜSTÜ DÜNYASINA KARANLIK BİR YOLCULUK: “MONSTERS”
Wolverine – Weapon X kitabı ile tüm dünyaca tanınan İngiliz ressam ve karikatürist Barry Windsor-Smith uzun bir aradan sonra “Monsters” ile tekrar çizgi roman hayranlarının karşısına çıktı. Karakarga Yayınları etiketi, Emre Yavuz çevirisiyle yayınlanan “Monsters”, birçok otorite tarafından sanatçının başyapıtı olarak görülüyor.
YAZI: BURAK SOYER
Barry Windsor-Smith’in uzun süredir beklenen yeni çizgi romanı “Monsters” nihayet yayımlandı. Amerikan ordusunun Nazilerden arakladığı gizli bir genetik programa katılan Bobby’nin travmalarla dolu geçmişinden insanüstü bir “canavar”a dönüştükten sonra geçmişiyle yüzleşmesini bizzat Bobby’nin zihninin içine girerek anlatan kitap okuru, insanın karanlık köşelerinde karanlık bir yolcuğa çıkarıyor.
Barry Windsor-Smith’in çizgi roman kariyerine “tepeden” başladığını söylesek yanılmayız sanıyorum. 1969 yılında tıfıl bir çizgi roman aşığı olarak X-Men ve Daredevil gibi Marvel karakterlerini çizerek başladığı kariyerinde ani bir sıyrılmayla bu sefer Conan’ı çizmeye başladı. Kendine has tekniğiyle çizgi roman dünyasına yeni bir tarz kazandıran Windsor-Smith çizgilerle örülü bu dünyada hem ustalarının hem de okurlarının takdirini topladı ve sayısız ödülün de sahibi oldu. Berni Wrightson, Mike Kaluta ve Jeff Jones gibi yeni kuşak sanatçılarla birlikte bağımsız bir yol seçen Windsor-Smith, 90’lara gelindiğinde tamamen kendine ait, The Freebootersi Young Gods ve The Paradox-Man isimli üç farklı çizgi roman yayımladı. 1999 ve 2000 yılında ise Fantagraphics tarafından Opus Vol 1 ve Opus Vol 2 adıyla iki tane otobiyografik kitabı yayımlandı. Barry Windsor-Smith uzun bir aradan sonra “Monsters” ile tekrar çizgi roman hayranlarının karşısına çıktı. Karakarga Yayınları etiketi, Emre Yavuz çevirisiyle yayınlanan “Monsters”, birçok otorite tarafından sanatçının başyapıtı olarak görülüyor.
1964 yılının Amerika’sında açılan kitap Bobby Bailey adında, kelimenin tam anlamıyla “hayattan azade” genç bir adamın “tutunacağı bir dal” niyetiyle ABD ordusuna gönüllü olarak yazılmasıyla birlikte başlayan ve sonrasında hiç beklenmedik olaylara yol açan bir süreci anlatıyor. Babası eski bir savaş gazisi olan Bobby, Amerikan ordusunun, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerden devraldığı “Prometheus Deneyi” programı için orduya kabul ediliyor. Bobby bu program için biçilmiş kaftan zira kurtulmak için her şeyi yapmaya hazır olduğu berbat bir geçmişi var. Ailesi, sigorta kaydı, özgeçmişi gibi normal hayatta olması gereken hiçbir şeye sahip değil. Katılacağı program ise, tam aksine Bobby gibi adamların “joker” niyetine kullanılacağı bir içeriğe sahip: “Canavar” gibi güçlü bedenler ve zehir gibi zekâlar yaratmak.
Önce inceden de olsa el üstünde tutulan Bobby, zamanla ordunun bir neferi haline gelip programa katılana dek gerçek bir asker gibi yaşamaya başlıyor. “Prometheus Deneyi” başladığında uzun süre gözlem altında tutulan adamımıza insanüstü kimyasal yüklemeler yapılıyor. Her seferinde çıkan sonuç yetersiz bulunduğu için bu işlem devam ediyor ve nihayetinde işler çığırından çıkarak Bobby istenmeyen bir canavara dönüşüyor. Onu bu programa dahil eden Teğmen McFarland, durumdan pişman olsa da yapacak pek bir şeyi kalmıyor çünkü kontrol çoktan “rütbeli canavarların” eline geçmiş bulunuyor. Bir şekilde onların elinden kurtulan “Canavar” Bobby, “modifiyeli” haliyle her şeyin başladığı yer olan çocukluğundaki eve dönüyor ve başından geçenleri bir bir gözünün önüne getiriyor.
Burada farklı bir hikâyeye dönüşen “Monsters”da, İkinci Dünya Savaşı’ndan bedenen taş gibi zihnen ise kayışı koparmış halde eve dönen Bobby’nin babası Tom’un alkole yüklenip evde terör estirmesini bizzat Bobby’nin zihninden görerek onda derin yaralar bırakan zamana tanık oluyoruz. Yine bu aşamada Windsor-Smith’in savaşa dayandırdığı yıkımlar teker teker ortaya çıkarak “Monsters”ı, insanın en tuhaf ve karanlık köşelerinde gezdiriyor. Arada sırada çıktığı “gerçek üstü” boyutla da kafaları allak bullak eden “Monsters” 365 sayfalık her yönden yoğunluğu yüksek bir serüven ortaya koyuyor.