ASYA’NIN NOBEL’İ TIP VE SANAT PLATFORMU OKSİTOSİN’İN KURUCUSUNA…
2021 Gusi Barış Ödülü Töreni ilk kez Türkiye’de düzenlendi ve ülkemizde yetişmiş dört kişiye birden verildi. Tıp ve sanat platformu Oksitosin’in kurucusu Prof. Dr. Elif Vatanoğlu-Lutz 2021 Gusi Barış Ödülleri’nin tek kadın sahibi oldu.
Prof. Dr. Elif Vatanoğlu-Lutz, kurucusu olduğu Tıp ve Sanat Platformu Oksitosin ile ‘Asya’nın Nobeli’ olarak adlandırılan Uluslararası 2021 Gusi Barış Ödülü’ne layık görüldü. Lutz, “Dünya çapındaki bu prestijli ödüle, Oksitosin sayesinde layık görülmek beni inanılmaz mutlu etti. Tıp ve sanatın görünürlüğü üzerine çalışmaya ve projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Türkiye’nin tıp ve sanat konularını bir araya getiren ilk platformu olma özelliğini taşıyan Oksitosin, alanında sunduğu farklı bakış açılarıyla dikkat çekmeyi sürdürüyor. Akademide başarılı çizgisiyle bilinen ve platformun da kurucusu olan Prof. Dr. Elif Vatanoğlu-Lutz; tıp, sanat ve insan hakları alanındaki çalışmalarından ötürü, eğitim ve teknoloji alanında Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucusu Dr. Levent Uysal, kültür alanındaki çalışmalarından ötürü Oğuz Aydemir ve koleksiyoner kimliği ve kültür sanat alanındaki çalışmaları ile Erol Makzume de ödüle layık görülen isimler arasındaydı. Dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce katılımcıyla gerçekleşen ödül töreni evvelsi akşam gerçekleşti.
Tüm dünyada Oksitosin hormonu ile ilgili farkındalığın artması ile ilgili çalışmaları ve özellikle bu farkındalığın ırkçılık ile mücadelede toplumsal terapi amaçlı kullanabileceğine yönelik vurgusu sebebiyle ödülün sahibi olan Lutz, ödül töreninde şunları söyledi: “‘Irkçılık literatüründe toplumsal terapi mümkün müdür?’ sorusuna verilen cevap her zaman ‘hayır’ olmuştur. Oysa, oksitosin hormonunu tanıdıkça bu konuda bir umut ışığı doğabilir diye düşünüyoruz. Uluslararası alanda büyük bir prestije sahip olan bu ödülü kısa bir süre önce erken kaybıyla bizleri çok üzen, meslektaşım ve can dostum Prof. Dr. Hakan Ertin ve onun kurucu direktörlüğünü yaptığı BETİM (Beşikçizade Tıp ve İnsan Bilimleri Merkezi) adına kabul ettim. Sevgili Hakan Hocam, Oksitosin Tıp ve Sanat Platformu’nun kuruluşundan beri hep yanımda olmuştu. Ayrıca Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Sina Ercan’a ve Prof. Dr. Bayram Yılmaz’a teşekkürlerimi iletmeyi bir borç bilirim, fakültemizin bizlere sağladığı barış dolu ve yaratıcılığı destekleyici çalışma ortamı sayesinde Oksitosin Platformu doğabilmiştir.”
Ayrıca Filipinler’de kurulan Gusi Barış Ödülü Müzesi’nde bu ödülün kalıcılığı ve misyonunun gelecek kuşaklara taşınması açısından büyük önem arz ediyor.
Prof. Dr. Elif Vatanoğlu-Lutz kimdir?
Prof. Dr. E. Elif Vatanoğlu-Lutz, 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Tıp Tarihi ve Etik alanındaki doktorasını tamamladı. 2008-2014yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, 2014-2020 arasında Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2008-2011 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Sağlık Hukuku doktora programında ders verdi. Bütün sosyal bilim disiplinlerinin tıp ile ilişkisine duyduğu ilgi neticesinde ‘tıpta insan bilimleri’ alanında, özellikle ‘tıp ve sanat’ disiplini ile ilgili verdiği birçok farklı başlıkta ders ve araştırmalarından sonra 2019 yılında Oksitosin Tıp ve Sanat Platformu’nu kurdu. Halen Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı öğretim üyesidir.
Oksitosin nedir?
2019 yılında kurulduğundan bu yana tıp ve sanatın kesişim noktası olarak yolculuğuna devam eden Oksitosin platformu, ismini doğumu kolaylaştıran hormondan alıyor. Son zamanlardaki çalışmalar ise oksitosin hormonunun davranışlar üzerine etkisini de ortaya koyuyor. Rahatlamanın yanı sıra kan basıncını düşürmeye de yardımcı olurken anti-anksiyete etkileri de olan oksitosin, ağrı eşiğini yükseltiyor, büyümeyi ve iyileşmeyi teşvik ediyor. Sosyal etkileşim ve iletişimde güven duygusu sağlayan oksitosin hormonu; birçok dokunma, koku ve ses ile aktifleşerek salgılanıyor. Ayrıca başkalarına iyilik yapmak gibi psikolojik faktörler de oksitosin seviyelerini artırıyor.