ASLI TOHUMCU: “ÇOCUKLARIN BÜYÜME YOLCULUĞUNDA ONLARA ARKA ÇIKAN BİR ARKADAŞLARI OLABİLİRSEK BU KİTAPLA, NE MUTLU BİZE!”

Çağdaş Türk edebiyatının üretken yazarlarından Aslı Tohumcu, bu defa kolektif bir kitapla karşımızda. Dilek Mertoğlu, Ergün Demirsoy, Nazlı Zeynep Ergüven, Aslı Konaç, Işınsu Ermiş Kobal, Ceren Pelit, Tuğba Akgün, Özge Özdemir, Aslı Pizrenli, Ceren Demirel ve Aslı Tohumcu’nu hikayelerinden oluşan “Ne Olmak İstemem?”, hep büyüyünce ne olmak istediği sorulan çocukların düşündüklerinin tersine bir bakışla geliyor. Bu defa “büyük çocuklar”, ne olmak istemediklerini yazıyor. Tohumcu diyor ki ” Çocuğun kendi özünü keşfetmesi için bir özgürleşme imkânı sunmak istedik. Ne olmak istemediğini bilmek de, çocuğun kendi tercihlerini ve sınırlarını belirlemesine alan açar çünkü.”
SÖYLEŞİ: NİLÜFER TÜRKOĞLU
nilufer@ajandakolik.com
Sevgili Aslı, hiç yüz yüze sohbet etme imkânımız olmasa da seninle, yine bir söyleşide böyle buluşmak benim için çok güzel ve anlamlı. Yeniden hoş geldin Ajandakolik’e. Yepyeni bir kitapla çıkageldin. Ama bu defa kitabın tek yazarı sen değilsin. “Ne Olmak İstemem? Çocuk Hikayeleri Seçkisi”, senin de bir hikayenle katkıda bulunduğun ve aynı zamanda derlediğin bir hikâye kitabı. Seninle birlikte 10 yazar daha bu kitapta. Hepsinin ortak bir özelliği var. Senden dinleyelim mi, kitabın ortaya çıkış hikayesini?
Bu kitapta, kelimelerle oynamayı seven ve büyümek istemeyen 11 kişi bir araya geldi diyebilirim. En büyük ortak özelliğimiz bu. Çocuk edebiyatının birbirine bağladığı, birlikte okuyarak ve yazarak uzun bir yol yürümüş 11 kişi. Belirlediğim editöryel çerçeve, çocuklara hep sorulan o klasik soruyu tersine çevirerek “Ne olmak istemem?” sorusu etrafında birleşmekti. Çocukların meseleleriyle tersine empati yapalım istedim. Derlemeye davet ettiğim isimler de sıcak yaklaştılar temaya ve herkes soruyu kendi çocuk bakışıyla ele aldı. Birçok duyguyu, kafa karışıklığını ortaya koyan, bunlara farklı açılardan bakan, değişik düşünme yolları açan bir kitap çıktı ortaya.
“Ne Olmak İstemem?” adı üzerinde büyüyünce ne olmak istemediğimizi anlatan, senin de kitabın açılışında belirttiğin gibi insanın kendisini ve kime dönüşeceğini seçmesinin yolunu okura sunuyor. Bu hikayeler için büyüme hikayeleri de diyebilir miyiz, ne dersin?
Çocuklara genellikle ne olmak istedikleri sorulur, bu kitapta bu soruyu bilinçli olarak tersine çevirdik. Çocuğun kendi özünü keşfetmesi için bir özgürleşme imkânı sunmak istedik. Ne olmak istemediğini bilmek de, çocuğun kendi tercihlerini ve sınırlarını belirlemesine alan açar çünkü. Kitapta; abla olma fikrinden kaçan, çocuk olmaktan ürken, yalnızlığı görünmez bir dost gibi seven, zamana gıcık olan veya rüyaların sırrını çözmeye çalışan değişik karakterler var. Bu farklı “istememe” halleri, çocuklarda kendi duygularının ve reddedişlerinin de edebiyatta bir karşılığı olduğunu gösteriyor bir yerde. Çocukların büyüme yolculuğunda onlara arka çıkan bir arkadaşları olabilirsek bu kitapla, ne mutlu bize.
Masanda üzerine çalıştığın yeni bir roman taslağı var mı?
Evet, şu sıralar feminist bir intikam romanı üzerinde çalışıyorum. Korku türünde, yine masallara yaslanan bir roman olacak, bakalım.
Bu kitabın devamı gelecekmiş gibi bir hisse kapıldım. Senin yazma atölyelerine katılanların yeni hikayelerini yine okuyacak mıyız?
Şu anda farklı bir temayla yeni bir derleme hazırlığındayız, yine Can Çocuk Yayınları için. Ama bu işler zaman alıyor, herkes çok titizleniyor hikayesine, o yüzden kitabı ne zaman elimize alırız bilmiyorum.
Yeni temayı belirlediniz mi mesela?
Temaya şimdilik kendimize saklamayı tercih ederiz. Ne olsa yolda başımıza neler geleceği belli olmaz.
Bu aralar neleri okuduğunu sorsam…
Bir süredir korku türünde, çocuklar için yazılmış hikaye ve romanları okuyorum. Türkçe, İngilizce. Masallardan sonra yeni merakım da bu oldu. Ben de bu sene Hortlakları Durdurun adında bir roman yazdım. Korkuyla mizahın el ele gittiği bir romandı. Değişik türlerde yazmayı sürdüreceğim. Okumalarıma bakılırsa, birkaç korku daha gelecek benden.