
KOALA OLMAK YA DA OLMAMAK, İŞTE BÜTÜN MESELE BU!
Bu defa sizi Koala Po ile tanıştıracağım sevgili okur. Timaş Çocuk’un yine mayıs kitaplığında sırada İhsan Kartoğlu’nun yazdığı, Selin Öztürk’ün resimlediği “Koala Olmanın Sırrı” kitabı var.
YAZI: NİLÜFER TÜRKOĞLU
Aynı zamanda öğretmen olan İhsan Kartoğlu’nun öğrencileriyle yaşadıklarından yola çıkarak yazdığı kitaplardan biri “Koala Olmanın Sırrı.” Bunu daha kitabın ilk sayfalarında öğreniyoruz. 22 yaşındayken Kars’ın bir köyünde sınıf öğretmeni olarak görev yapmaya başlayan Kartoğlu’nun “Takla Bunları Kafana” kitabından sonra Timaş Çocuk etiketiyle yayımlanan ikinci kitabı “Koala Olmanın Sırrı.”
Köy okullarında pek çok öğrencinin kalbine dokunan yazar-öğretmen, gerçek hayattan ilham aldığı öykülerini yazmaya kaldığı yerden devam ediyor. “Koala Po” da onun öğrencilerinden sadece biri. Hatta kitabı adadığı öğrencisi için diyor ki “Po, benim ilkokulda öğrencimdi. Arkadaşlarına nazaran oldukça yavaş okuyup yavaş yazardı. Okula sürekli geç gelirdi. Şimdilerde ortaokula gidiyor. Geçen görüştüğümüzde hâlâ aynı olduğunu gülerek söyledi. (…)”
Öğrencisinin yavaşlığını ormandaki koalanın yavaşlığıyla benzeştirerek bir hikaye yaratan İhsan Kartoğlu, Koala Po’yu hikayenin baş karakteri yapıyor ve öğrencisiyle birebir özdeşleştiriyor. Koala Po da her koala gibi hareket ediyor. Mesela bir ağaca tırmanması (yüksekçe bir ağaç değil ama!) tam kırk beş dakika elli iki saniye sürüyor. Bir tas okaliptüs çorbasını mideye indirmesi otuz yedi dakika on altı saniye. Bu yavaşlık nedeniyle arkadaşları Tilki Bonfik’le ya da Kurbağa Guruk’la ip atlama yarışına girmesi pek mümkün değil. Çünkü Koala Po, onlara göre oldukça yavaş. Oysa onun aklı bunu bir türlü almıyor; ona göre de diğerleri fazla hızlı! Onunla alay etmiyorlar mı? Eden oluyor tabii! Ama Po’nun doğası böyle, ne yapsın ki! Arkadaşları gibi olmalı, onlara yetişmeli mi? Yoksa böyle mi olmalı, böyle mi kalmalı?
Her şeyin bir resim yarışmasıyla değiştiği kitap, Po’nun kendi gibi olmayı keşfetmesiyle yaşadığı mutluluğun hikayesi bir bakıma… Arkadaşları bir yandan onu çok severken bir yandan da üzüyor. Bu durumda bir terslik olduğunu düşünen Po, arkadaşları gibi hızlı olup olamayacağını sorgularken bir koalanın aslında hızlı olamayacağını düşünemiyor. Bir gün babasının söyledikleri ile iyice kafası karışıyor. Babası, herkesin farklı özellikleri olduğunu, balıkların yürüyemediğini, penguenlerin ormanda yaşayamadığını, her hayvanın, her canlının kendini en rahat hissettiği yerde ve şekilde yaşadığını belirtiyor; başarılarını görmezden gelmemesini salık veriyor. Bunun da en iyi örneğini diğerlerinin aksine Po’nun ne kadar iyi resim çizdiğini söyleyerek veriyor.
Kişinin sahip olduğu özellikleriyle mutlu olması gerektiğinin kitabı, “Koala Olmanın Sırrı”. Aslında bir yandan da “İnsanın Olmanın Sırrı.”
Hayal gücünü pekiştiren 6 ve 7 yaş grubuna hitap eden “Koala Olmanın Sırrı”, Selin Öztürk’ün çok sevdiğim çizimleriyle Koala Po’nun hikayesini zengin görsellikteki bir kitaba dönüştürüyor. “Her Şey Bir Öğretmeni Sevmekle Başlar” kitabıyla da tanınan İhsan Kartoğlu’nun dilini ise henüz okuma yazmayı sökmüş küçükler için biraz zor buldum ben. Uzun cümleleri minikler okumakta zorlanabilir. Bu kitap, sanki onlar tarafından değil de onlara okunmalıymış gibi geldi bana… Biraz daha kolay cümleler aradım her satırda…
Timaş Çocuk’un 32 sayfalık kitap serisinde yerini alıyor “Koala Olmanın Sırrı”. Kendiyle barışık olmanın birey olmadaki öneminin altını çizen kitap, yazarın gerçekten hayattan ilham alarak yazdığı hikaye ile bile dikkate değer. Kartoğlu’nun “Po” öğrencisine de buradan sevgiler…