Advertisement Advertisement

“KAYIP ÇİLEĞİN SIRRI – MASUMİYET KARİNESİ”: AKSİNİ KANITLAYANA KADAR HERKES MASUMDUR


Yakın zamanda postada elime ulaşan bir yeni çocuk kitabı daha! 7 ve 8 yaş grubu çocuklar için kaleme alınmış olan “Kayıp Çileğin Sırrı – Masumiyet Karinesi”, daha ilk bakışta ismiyle merak konusu. Ergün Kazanır mahlaslı yazarın yazdığı kitap, takip etmeyi sevdiğim genç çizerlerden Aslıhan Akı Çelik tarafından resmedilmiş. Timaş Çocuk Yayınevi’nin en yenilerinden. Peki hikayesi nasıl derseniz… 

YAZI: NİLÜFER TÜRKOĞLU
nilufer@ajandakolik.com

“Masumiyet Karinesi der ki: Aksini kanıtlayana kadar herkes masumdur.”

Yiğit ve arkadaşlarının sınıfında her gün yeni bir macera var. Bir bakmışsınız herkes balıkçı olma sevdasına tutulmuş, öyle giyiniyor. Sonra moda değişiyor, bir bakmışsınız terzi oluyor çocuklar ve ohooo daha pek çok şey! Sırada ne var derseniz hemen söyleyelim: dedektiflik!

Aslında tüm bu dedektiflik macerası final maçıyla başlıyor. Sınıfın gurmesi “her şeyi afiyetle yiyen” Mustafa’nın rakip takımın kaptanını hakemlerle konuşurken görmesi çocukların içine kurt düşürüyor. Hepsinin aklında aynı soru: Yoksa karşı takım hakemi yanlarına mı çekmeye çalışıyor?

Çok çekişmeli geçen maçı Mustafa’nın topa değil de aç karnını doyurmaya koşması yüzünden kaybeden sınıf, büyük hüsrana uğruyor. Hepsi Mustafa’nın suçu! Ama Mustafa durur mu, hakemi suçluyor. Kim bilir rakip ne dedi hakeme?

Öğretmenlerine durumu anlatan çocuklar, durumun aydınlığa kavuşması için dedektifliğe soyunuyorlar. Çünkü final maçında yenilmelerinin sebebini bulmalarını öğretmenleri bizzat onlardan istiyor. Bu artık onlar için yepyeni bir ödev, hatta görev!


Sırf bununla da kalmıyor çocukların görevi… Sayfalar ilerledikçe maceralar da genişliyor, büyüyor. Yiğit, Yağız, Mustafa ve arkadaşları bu defa bir pastanın kayıp çileğini bulmak için işe koyuluyor. Tüm bunlar olurken önyargılı olmanın ne gibi büyük sorunlara yol açtığı, adalet ve masumiyet kavramları karşımıza çıkıyor. Çünkü çocuklar arasında birbirini suçlamalar baş gösteriyor. Peşin hükümlü olmanın yanlışlığı, küçük okura aktarılırken kitabın alt başlığında da geçen “masumiyet karinesi” gibi hukuki bir kavram, bir hikaye üzerinden öğretiliyor.

Yiğit ve arkadaşlarının, sınıf arkadaşları Mustafa’yı haksız yere suçlamaları ve sonrasında gerçeği öğrenmeleri üzerine kurulu olan hikâye, çocuklara hızlı yargılamanın tehlikelerini anlatıyor. Bu kitap, çocuklara dedektiflik oyunu içinde hukuki ve etik kavramları tanıtıyor, onlara empati kurmayı ve kanıt aramayı öğretiyor.

“AVUKATTAN” İLK ÇOCUK KİTABI

Ergun Kazanır ile ilk tanışmam bu kitap. Yazarın diğer kitaplarını biraz araştırınca bunun bir ilk çocuk kitabı olduğu hemen göze çarpıyor. Yetişkin kitaplarından kendisinin avukat olduğu yönünde bir saptama yapmak mümkün. Biyografisine bakınca da 2011 yılından bu yana avukatlık yaptığını öğreniyorum.

Kitap, iyi niyetli yazılmış bir ilk kitap. Ve bunu eğlenceli yapmak istiyor, evet.  7-8 yaş grubu için aynı zamanda öğretici bir hikayeye de sahip.

Çizer Aslıhan Akı Çelik’in sevimli karakterleri de kitabı eğlenceli kılıyor hiç kuşkusuz. Daha önce kendisinden şu kitapta bahsettiğimi buraya not almalıyım.

Kayıp Çileğin Sırrı – Masumiyet Karinesi, dostluk, iş birliği, önyargı, adalet üzerine yazılmış en yeni çocuk kitaplarından. İyi okumalar!

YORUM YAP

You don't have permission to register
Follow us on Social Media