GÖKHAN AKÇURA’DAN CUMHURİYET DÖNEMİNDE TÜRKİYE’DEKİ EĞLENCE ANLAYIŞINA ÇOK SESLİ BİR BAKIŞ
Araştırmacı yazar Gökhan Akçura, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı “Yıldızların Altında – Cumhuriyet Döneminde Türkiye’de Eğlence Yaşamı”, sinemadan müziğe, danslardan şenliklere Türkiye tarihine çok hareketli ve çok sesli bir bakış atıyor.
Eğlence kültürü üzerinden farklı bir okuma… 500’den fazla görsel ile toplumsal tarihimizin yanı sıra bireysel tarihimize de ışık tutan bir rehber adeta. “Yıldızların Altında – Cumhuriyet Döneminde Türkiye’de Eğlence Yaşamı”, yepyeni bir kimliğin inşasının eğlence tarihine yansımasını ele alıyor.
Yakın dönemde Türk toplumu nasıl eğleniyordu? Geleneksel eğlence tarzlarımız nelerdi ve toplumun büyük siyasi ve içtimai dönüşümler geçirdiği son iki yüzyılda bu eğlence tarzları ne gibi değişikliklere uğradı? Hangileri zayıflayıp ortadan kalktı? Hangileri gelişti? Hangileri günümüze kadar geldi? Batılaşma sürecinde Avrupa’dan ne gibi eğlence tarzları alındı? Yerli eğlence kültürü ve imkânları bu süreçten nasıl etkilendi? Tüm bu soruların cevaplarını Akçura’nın yazdığı kitapta bulabilirsiniz. Ayrıca kitapta son 50 yılı özetleyen bölümün başlığı da okurun dikkatinden kaçmayacak: “Eller havaya!”