
Engelsiz Filmler Festivali de bu yıl çevrim içi
Engelsiz Filmler Festivali, “Normali Ararken” teması ile 12-18 Ekim’de Türkiye’deki sinemaseverlerle buluşacak.
Bu yıl koronavirüs nedeniyle çevrim içi gerçekleştirilecek festivaldeki film gösterimleri, orijinal dil seçeneğinin yanı sıra göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar için ayrıntılı alt yazı seçenekleriyle izlenebilecek.
HANGİ FİLMLER?
Dünyadan bölümü:
Dikkat çeken, önemli festivallerden ödülle dönen filmlere yer verdiğimiz Dünyadan bölümünün bu yıl iki misafiri var: Bu Enfes Pasta! (This Magnificent Cake!) ve İsa’nın Bedeni (Corpus Christi).
19. yüzyıl sonunda bir Afrika sömürgesinde geçen; dertli bir kral, lüks bir otelde çalışan orta yaşlı bir Pigme, seyahatteki başarısız bir iş adamı, kayıp bir hamal ve genç bir asker kaçağının hikayelerini anlatan Bu Enfes Pasta! (This Magnificent Cake!), sömürgeciliğin tarihine dair çarpıcı bir animasyon.
92. Akademi Ödülleri’nde Parasite, Pain and Glory, Honeyland gibi filmlerle En İyi Yabancı Film dalında yarışan İsa’nın Bedeni ise, dogmatik inanç, teslimiyet, adanmışlık gibi temalar ekseninde dönen güçlü bir drama. Yönetmen Jan Komasa’nın, ıslahevinden ayrıldıktan sonra rahip olmaya karar veren 20 yaşındaki Daniel’in hikayesini anlattığı film, başroldeki Bartosz Bielenia’nin oyunculuğu ile öne çıkıyor.
İzleyenler bilir: Kısa başkadır!
Ceylan Özgün Özçelik’in korku ve dram türlerini harmanlayan bir kısa film ile başlayıp, fantastik ve kara komedi türlerini harmanlayacak bir uzun metrajlı ile bitecek yeni üçlemesinin ilk parçası olan 13+,
Gürkan Gürler’in psikolojik sorunları ve ilaç etkilerini gerçeküstü bir dünya içinde soyut deneysel animasyon teknikleriyle görselleştiren kısa animasyonu Açlık,
Engin Erden’in sıcak bir yaz günü sahildeki 8 ve 9 yaşlarındaki iki arkadaşın hikayesini anlattığı Ahtapot,
Dila Bulut’un erkeklerin dünyasına uyum sağlamaya çalışan bir kadının hikâyesine odaklandığı filmi Aries,
Doğuş Minsin’in yaşadıklarından sonra bir kırılma noktasına gelen Aytuğ karakterinin hikâyesini anlattığı Ayrık Otu,
Hasan Serin’in Bingöl’de bir köyde yaşayan Esma ve Serpil isimli iki küçük kızı anlatan Hello Afrika,
Sezen Kayhan’ın tarihi bir dizinin setinin sanat bölümünü tek başına idare etmek zorunda kalan Cansu’nun yaşadıklarını anlattığı İmparatorlukta Zor Bir Gün,
Enis Manaz’ın komşusunun televizyonunda gördüğü kelebekler ile hayatı tamamen değişen Abdurrahim’in yaşadıklarına odaklanan Kelebek Adam,
Nihan Belgin’in salgın boyunca vaktini evde geçirmek zorunda olan genç bir kadının varoluş sancılarına yer verdiği Kendini Yalnızca Kendinde Yok Et,
Ahmet Toğaç’ın büyük bir merkeze taşınma arefesinde olan şirketin eski santralinde çalışan Selamet’in tüm gününü tanımadığı insanların telefon konuşmalarını dinleyerek geçirmesini anlatan Kulak Misafiri.
Çocuklar için
Londra Canlandırma Festivali’nde En İyi Çocuk Filmi ödülünü de ekleyen Kedi Gölü Şehri,
Dünyanın en önemli kısa film festivallerinden biri kabul edilen ve 66.sı bu yıl Mayıs ayında çevrim içinde gerçekleştirilen Oberhausen Kısa Film Festivali’nde çocuk jürisinin ödülünü alan Kurbağa Yavrusu,
Kendi sesini arayan bir balina ile kafesteki bir kuşun öyküsünü anlatan İrlanda yapımı, bol ödüllü Kuş ve Balina,
Merakının peşinden çiçeklerin büyülü dünyasına dalan bir kuşun kısa macerası Minik Kuş ve Arılar,
Ağaçların renklere göre paylaşıldığı bir ormanda iki renkli bir kuşun yaşadıklarını anlatan Renkli Kanatlar ve
Pek çok canlandırma film festivalinden ödülle dönen, bizi yünden bir dünyaya davet eden Yün Dünyası seçkideki filmler.
Bu filmleri izledikten sonra bir tane de siz yapmak isterseniz, canlandırma sanatçısı Işık Dikmen’in sizin için hazırladığı atölyeyi kaçırmamayın.
Engelsiz Filmler Festivali nedir?
Herkesin kültürel yaşama katılma hakkına sahip olduğu basit gerçeğinden yola çıkarak; engelli bireylerin sosyal ve kültürel haklarını kullanabilecekleri koşulların yaratılmasının bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak üzere ilk kez 2013 yılında gerçekleşti.
Engelli bireylerin yakınlarıyla birlikte film izleyebilme, kültürel ve sosyal bir etkinliğe katılma, yalnızca kendileri için değil, aynı zamanda parçası oldukları toplumu zenginleştirmek için de yaratıcı, sanatsal ve entelektüel kapasitelerini geliştirme ve kullanma imkanına sahip olmaları gerektiğini savunan EFF kapsamındaki tüm film gösterimleri, atölyeler ve diğer yan etkinlikler erişilebilir olarak sunuluyor.
Güncel sinema örnekleri görme engelli bireyler için sesli betimlemeyle, işitme engelliler için işaret dili ve ayrıntılı altyazıyla gösteriliyor; film sonrası söyleşilerde Türkçe işaret diline çeviri yapılıyor. Festival kapsamındaki atölyeler ve diğer yan etkinlikler görme ve işitme engelli bireylerin de katılabileceği altyapıyla gerçekleşiyor. Tüm Festival mekanları ortopedik engelli bireylerin gereksinimleri gözetilerek, uygun mekanlar arasından seçiliyor.
Festival, her yıl Türkiye ve dünya sinemasının güncel ve klasik örneklerinden otuzun üzerinde uzun, kısa ve belgesel filmi erişilebilir olarak hazırlıyor. Bu filmleri Engelsiz Filmler Kütüphanesi’nde derleyerek engelsiz bir sinema arşivi oluşturuyor.
Festival, 12 – 18 Ekim tarihleri arasında çevrim içi bir platformda gerçekleşecek ve tüm Türkiye’den ücretsiz olarak izlenebilecek. Gösterimler ve atölye ilgili detaylar için Festival’in sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın!