
BİR UZUN SONBAHAR BİTTİ Mİ ŞİMDİ?
“Bir Uzun Sonbahar” bitti mi şimdi? Tezer Özlü’nün ağabeyi, Ferit Edgü ile birlikte 1950’ler kuşağının varoluşçuluk akımı içerisinde yer alan Türk edebiyatının nadide yazarlarından Demir Özlü’yü kalp yertmezliği sebebiyle kaybettik.
“Şimdi düşününce, yaşamım, birbirinden ayrı parçalar halinde yaşanmış çok uzun bir süreç gibi geliyor bana. Hayatın kısa olduğunu söyleyenlerle aynı düşüncede değilim. Tersine, çok uzundu, çok uzundu iç sürem…”
Demir Özlü / Bir Beyoğlu Düşü
12 Eylül darbesinden sonra vatandaşlıktan çıkarılan ve vatandaşlığını yeniden kazandıktan sonra hayatını İstanbul ve Stockholm’de geçiren Demir Özlü, 86 yaşında hayatını kaybetti.

Tezer Özlü, Demir Özlü ve Tomris Uyar (en sağda)
Bunaltı”, “Öteki Günler Gibi Bir Gün”, “Bir Uzun Sonbahar”, “Bir Küçük Burjuvanın Gençlik Yılları”, “Amerika 1954”, “İthaka’ya Yolculuk” adlı roman ve öykülerinin yanı sıra, “Bir Beyoğlu Düşü”, “Berlin’de Sanrı”, “Kanallar”, “Önünde Boş Bir Uzam”, “İşte Senin Hayatın” adlı anlatı kitaplarıyla Türk Edebiyatının değerli yazarlarından Özlü, 1935 yılında İstanbul’un Vefa semtinde dünyaya geldi. İlk şiirleri Kabataş Lisesi öğrencilerinin çıkardığı Dönüm Dergisi ve daha sonra Türk Dili dergisinde yayınlandı. 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.
1961-1962 arası Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe okuduktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Üniversitesi Hukuk Felsefesi ve Metodoloji Kürsüsü’nde 4 yıl asistanlık yaptı. Siyasal eylemleri nedeniyle işine son verilince avukatlık yapmaya başladı. 1969’da “sakıncalı” olarak askere gitti ve yedek subaylık hakkı elinden alınarak Muş’ta çavuş olarak askerlik görevini tamamladı. 1971’de askeri darbesinden sonra bir süre tutuklu kaldı. 1979’da Stokholm’e yerleşti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra vatandaşlıktan çıkarıldı. Türkiye’ye 1989’da dönebildi.
Bu tarihten itibaren Stokholm ve İstanbul’da yaşadı. Öykü, deneme, eleştiri ve çevirileri Mavi, A, Pazar Postası, Yeni Ufuklar, Soyut, Somut, Yeni Edebiyat, Gösteri ve Adam Öykü dergilerinde yayınlandı. 1980’den sonra roman, anlatı, anı ve gezi kitaplarına ağırlık verdi.
Demir Özlü’nün “Sürgünde On Yıl”, “Berlin Güncesi”, “Paris Güncesi”, “Ne Mutlu Ulysses Gibi”, “Kanal Kentlerinde”, “Paris Günleri” gibi anı ve gezi kitaplarıyla, “Boges’in Kaplanları”, “Kentler, Kadınlar, Yazarlar”, “Samuel Beckett’in Terzisi” başlıklarıyla yayımlanmış deneme türünde eserleri bulunuyor.