Advertisement Advertisement

Gece Yolcuları’ndan Edis İlhan: “Keşke bizim bestemiz olsa dediklerimiz ‘Baba Şarkılar’ projesini oluşturdu”


“Meğer ne kaybetmişim / Canımdan çok sevmişim / Affet çok geç anladım”
Bu sözleri bir yerden hatırlamış olmalısınız! Evet, evet… 90’lı yılların en iç acıtıcı şarkılarından birinin nakarat bölümü. Asya söylüyordu: ‘Pişmanım’. Hatırladınız mı? Suat Suna imzalı bu şarkıyı unutmak ne mümkün! Ayrılıp da pişman olan pek çok kişinin diline pelesenk olan bu şarkı, yıllar sonra Gece Yolcuları’nın yeni single’ı olarak karşımızda… Ve Gece Yolcuları’nın solisti Edis İlhan da bugün Ajandakolik’te. 

Söyleşi: Zeynep Gençosmanoğlu

2000’ler, Rock müziğinin Türkiye’de çok popüler olduğu yıllardı. Bugün hayranlıkla dinlediğimiz ne kadar Türkçe rock gurubu varsa hepsi 2000’li yıllarda meşhur oldu. Gece Yolcuları ise bu kuşağın başarılı temsilcilerinden… Batı rock sound’u ile alaturka tınıları başarılı biçimde harmanlayan Gece Yolcuları, 2019 yılına hızlı giriş yaparak iki projeye birden imza attı. Ocak ayında ‘Baba Şarkılar’ adında sahne projesi ve ardından single çalışma ile müzik piyasasına hızlı bir geri dönüş yapan grubun solisti Edis İlhan’ı bugün Ajandakolik’e konuk ettik.

Aslında sizi bilen biliyor ama yine de müzikal kariyerinizden kısaca bahseder misiniz?

Gece Yolcuları, ilk şarkısı ‘Unut Beni’yi 2004’te çıkardığından bu yana 5 albümü, çok sayıda hit parçası olan, şarklılarının ilk çıktığı yıllarda bir dönemi ve geleneği müziği ile değiştirmiş bir Türk rock grubudur.

Son single’ınız ‘Pişmanım’ dan kısaca söz edersek…. 

Biz kariyerimiz boyunca ağırlıklı olarak kendi bestelerimizi yapan bir grubuz ancak ‘Seninle Bir Dakika’, ‘Değer mi Hiç’ gibi ses getiren şarkıların yeniden yorumlarına da zaman zaman albümlerimizde yer veriyoruz. Eski parçaların cover versiyonları, “Keşke bizim bestemiz olsa” diye hayal ettiğimiz severek çaldığımız bir seçkiden oluşuyor. ‘Pişmanım’ da sevdiğimiz şarkılar sıralamasında üst sırada yer alıyor.

‘Pişmanım’ da “Ah keşke!” dediğiniz şarkılardan biri demek! Peki, başlangıçtan bugüne müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

İlk başta hedefimiz kendi sesimizi ve yolumuzu takip ederek kendi müziğimizi bulmaktı. İlk zamanlar müziğimizi bulmaya uğraşırken zamanla zaten bu sese sahip olduğumuzu ve hedefimize vardığımızı fark ettik. Bizim notalarımızı duyan herkes, “İşte bu parça Gece Yolcuları’na ait” demeliydi. Hayranlarımızdan aldığımız geri dönüşlerden özgün bir tarz benimsediğimiz anlaşılıyor.

İçinizdeki müzik tutkusunu ilk ne zaman fark ettiniz?

Bu sizin varoluşunuzla ya da başka bir deyişle tabiatınızla beraber bu dünyaya geliyor, tıpkı her yetenek gibi. Doğuştan getirmiş olduğumuz yeteneği, kendimizi keşfettiğimiz anın kesişiminde fark ettik diyelim… Yani çok ufak yaşlardayken müziğe ilgi duymaya başladık.

“DİJİTAL ÇAĞIN MÜZİK SEKTÖRÜNÜ GENİŞLETME POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK” 

Pop müziğe olan ilginin dijital ya da  analog mecra fark etmez, her zamanki gibi devam ettiğini düşünüyorum. Bizim gibi rock gruplarına ya da bugünkü tabirle alternatif müzik üreten müzisyenlere, 2000’li yıllardan bu yana ilgide daha çok ilgi var. İçinde bizim de bulunduğumuz alternatif müzik üreten müzisyenler iyi bir çıkış yakaladı ve daha önceki dönemlerde hiç olmadığı kadar şarkı üretme ve  yayınlama şansı elde ettiler. Haliyle festivaller arttı. Bu müzisyenler açısından umut verici bir seyir.

Dijital platformlar albüm satışlarını nasıl etkiliyor?

Artık analog satış kavramı eskisi kadar gündemde değil. Genel satışlar dijital platformlar üzerinden ilerliyor. Biz bu gelişmeye müziğin evrimi açısından olumlu bakıyoruz. Dijital çağın müzik sektörünü  genişletme potansiyeli çok yüksek.

Sizce yeni kuşak dinleyici müzik endüstrisinden ne bekliyor?

Aslında gençlerin müzik endüstrisinden pek de bir beklentileri yok çünkü müzikal anlamda çok seçenek sunuluyor önlerine. Sanatçı ve şarkı arzında çeşitlilik çok arttı. Gençler beğendikleri çalışmalar arasından kendi listelerini oluşturma eğiliminde. Çeşitlilik en çok dinleyiciye yarıyor.


Farklı türden müzikler dinliyor musunuz?

Müzik aynı zamanda evrensel bir dil olma özelliğine de sahip. Müziği kategorilere ayırma taraftarı değiliz. Hep geniş kapsamda müzik dinleyicisi olduk.

En son ‘Baba Şarkılar’ projesinde yer aldınız. 

Gece Yolcuları, yıllardır sahnede albümlerine almasalar da kendi şarkılarıymışçasına severek çaldıkları birçok parçayı yorumluyor ve söz konusu eserlerin yorumunda “Kendimiz yapsaydık bu parçayı acaba nasıl olurdu?”sorusu ile birlikte özgür ve yenilikçi bir tavrı benimsiyor. ‘Baba Şarkılar’ tam da bu anafikirle ülkemizin en iyi yorumcu ve bestecilerinin parçalarını onların tarzı ve bizim rock orkestramızın sound’unu harmanlayan bir lezzetle sunmak üzere ortaya çıkmış bir proje. Söz konusu konsept için belirlenmiş ilk isim Müslüm Gürses oldu. Ardından sahnede bize eşlik etmek adına 10 kişilik bir alaturka orkestra bize katıldı. ‘Baba Şarkılar’ konseri harika bir performans ve deneyim oldu bizim için. 2019’da da bu konseptle ara ara sahne alıyoruz.

Bir sonraki projelerinizde dinleyiciyi hangi sürprizler bekliyor?

Yeni Gece Yolcuları şarkılarından ve Baba Şarkılar başlığı altında Müslüm Gürses ayarında başka bir besteci ve yorumcumuzun diskografisinden şarkıların yer alacağı bir sahne projesi daha olacak.

Son olarak dinleyicilere mesajınızı alabilir miyiz?

Gece Yolcuları kurulduğu yıldan bugüne dinleyicileriyle büyüdü ve gelişti. Bizi, özellikle son parçamız ‘Pişmanım’ı dinlemeye devam edin. (Gülüyor.)

You don't have permission to register
Follow us on Social Media