Fatih Küçük: “Bir çizgi film okulu kurmalıyım dedim ve The Cartoon Mill’i kurdum”
Gitmesek de görmesek de orada bir çizgi film okulu var! Üstelik Türkiye’nin ilk bağımsız çizgi film okulu! Zor şartlarla hayat bulup binden fazla çocuğa eğitim olanağı sunan bir okul, The Cartoon Mill. Türkçe ismiyle Çizgi Film Değirmeni. Yaratıcısı, eğitmen Fatih Küçük ile Antalya’nın Kaş ilçesinde yer alan çizgi film okulunu konuştuk. Merak ettiklerim çoktu, ben sordum, o da hayalinin gerçeğe nasıl dönüştüğünü anlattı.
Söyleşi: Nilüfer Türkoğlu
Burası Şirinler’in evi gibi adeta! Fotoğraflarını görünce aklıma ilk gelen bu oldu! Bir gün Kaş’a gidersem mutlaka ziyaret edeceğim, Fatih Küçük’e sözüm söz! Neredeyiz? Türkiye’nin ilk bağımsız çizgi film okulu The Cartoon Mill‘deyiz. Türkiye’ye ve Türk kültürüne ait bir çizgi film karakteri olmadığını fark ederek işe koyulan ve bir çizgi film okulu yaratan Fatih Küçük, bu yıl aynı zamanda Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 11. sezonunda “Fark Yaratan” seçilen The Cartoon Mill’i Ajandakolik’e anlattı.
The Cartoon Mill’i ne zaman kurdunuz? Bir çizgi film okulu açmak aklınıza nereden geldi?
Resim sanatına ilgi duyduğum için Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Görsel Sanatlar Öğretmenliği bölümünü okudum. 2013-2016 yılları arasında aralıksız olarak şehir şehir dolaşıp köy okullarına gönüllü olarak duvar resimleri yaptım. Duvarlara çizdiğim bilindik çizgi film karakterleri genellikle Türkiye’nin değil, başka ülkelerin yapımlarıydı. Bizim ülkemizden çıkmış dünyaca bilinen karakterler olmaması beni üzdü.
Sinema TV alanında yüksek lisans yaparken 9 farklı ülkeye gidip çizgi film sanatlarını araştırarak gittiğim ülkelerin okullarında çizgi film çalışmaları yaptım. Japonya, Güney Kore, Tayvan, Rusya başta olmak üzere 11 farklı ülkeyi ziyaret edip çizgi film tarihini inceledim. İşte bu sırada dünya çizgi film tarihini araştırırken Türkiye’nin bu alanda fazla etkin olmaması dikkatimi çekti. Bir çizgi film okulu kurmalıyım, ülkemizi dünyaya evrensel, vicdani, kültürel değerler taşıyan çizgi filmlerle tanıtmalıyız, bu alanda çalışma yapmak isteyenleri desteklemeliyiz diye düşündüm. Kaş Kaymakamlığı, gönüllüler ve destekçiler ile bir adım atıp çizgi film okulunu kurduk.
İlk olarak Kaş’ta faaliyet göstermeye başladı okul. Siz Kaş’ta mı yaşıyorsunuz, neden orada kuruldu?
Projeyi kurmadan önce aslında yaşadığım bir yer tam olarak yoktu. Daha önce de belirttiğim gibi ülke ülke dolaşıp köy okullarına gönüllü duvar resimleri yapıyordum. Projeyi kurmayı planladığım zaman elimde hiçbir maddi imkan yoktu, okulu kurmak için bir arazi ihtiyacım vardı. Pek çok kuruma projemin ülkeye olan katkısını anlatan ve yer talebinde bulunduğum bir mail yazdım. En çok ilgilenen Kaş Kaymakamlığı oldu, dönemin Kaymakamı Bilgehan Bayer, projenin faaliyete geçmesi için yoğun çaba gösterip kullanılmayan, atıl bir okulu bize tahsis etti. Proje, gönüllüler, bağışçılar ve kendi emeğimizle faaliyete başladı. Birinci yılın sonunda TRT Çocuk’a yaptığımız bir çalışma ile bir bütçe edindik. Kendi arazimizi satın alıp okulu oraya yeniden inşaa edip taşıdık.
Bu okulda çocuklar mı eğitim görüyor yoksa okul herkese mi açık?
Kaş Kaymakamlığı ile yaptığımız protokol ile ilçede bulunan tüm okulların farklı tarihlerde birer sınıf olarak günübirlik eğitimlere katılması sağlanıyor. 10 yaş üzeri öğrenciler tablet ve telefonlarını faydalı kullanmak adına çizgi film yapımında kullanıyor ve çizgi filmin yapım sürecini öğreniyor. Toplamda yıllık kapastemiz bin üzeri öğrenci ile eğitim yapmaya yönelik. Bu eğitimlerin dışında 2-7 gün arasında değişen eğitim kampları gerçekleşmekte ve katılımcı yaş profili 15 yaş ve üzeri bireylerden oluşmakta. Bu eğitimler seviye seviye ilerliyor ve katılımcı grup bir sonraki seviye için tekrar bizi ziyaret ediyor. Bu eğitim çalışmaları, katılanların meslek edinmesi üzerine kurulu. 10 yaş ve üzeri tüm ilgili bireylere açığız.
Çizgi Film Okulu’nda bizi neler bekliyor?
Yeni kurduğumuz kırsal alan içerisinde öğrencilerin kalacağı 20 kişilik bir yatakhane, çizgi film müzesi, oyuncak atölyesi ve çizgi film mimarisinde eğitim binaları oluşturduk.
Mesela bir dersinizde Çizgi Film Tarihi’nde Galya Savaşçıları, Galata ve Asteriks Çizgi Film Analizi yer alıyor. Başka hangi dersler var?
Çizgi film analizleri yaparak farklı ülkelerin çizgi filmlerini incelediğimiz bir eğitim var, Winnie the Pooh, Asteriks, Vikingler, Tom ve Jerry gibi çizgi filmlerin analizini gerçekleştirdik.
Sabancı Vakfı da bu süreçte size yol arkadaşlığı yaptı. Yollarınız nasıl kesişti? Nasıl “fark yaratanlar”dan oldunuz?
Sabancı Vakfı toplumsal sorunlara çözüm üreten bireyleri destekleyen bir kurum. Yaptığımız çalışmaların topluma fayda sağlaması 11. Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar’a seçilmemizi sağladı.
İkinci Çizgi Film Okulu da Kapadokya’da kuruluyor. Kapadokya’yı seçme nedeniniz nedir?
Bize Türkiye’nin her bölgesinden ziyaretçi geliyor. Kaş ulaşım olarak dezavantajlı bir bölge; ulaşımı zor. Kapadokya, Türkiye’nin merkezi ve kültürel bir bölgesi. Buradan yola çıkarak Kapadokya’da da bir okul kurup etkinliklerin bir kısmını orada gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Bir de Çizgi Film Festivali var sanırım. Ondan da bahseder misiniz?
Her yıl düzenli olarak Uluslararası Çizgi Film Festivali gerçekleştiriyoruz. Dünyanın farklı bölgelerinden animasyon sanatçıları ve ülkemizden akademisyen ve sanatçılar çizgi film severlerle bir araya geliyor. Çizgi film müzikleri konserleri, atölye ve sergiler gerçekleştiriyoruz.
Çizgi film okulu sadece animasyon eğitimine değil, Kaş’ın ekonomik gelişimine de katkıda bulunuyor olsa gerek. Çevreden gelen yorumlar, Kaş halkının yaklaşımı tepkiler nasıl?
Çizgi film okulunda eğitim ve festivaller için Kaş ilçesine gelen binlerce ziyaretçi oluyor. Haliyle konaklama, yeme içme ve turizm bu ziyaretçilerle hareketlilik kazanıyor. Bölgedeki esnaf ve yaşayanlar olukça dost canlısı.
Üçüncü bir okul kurma hayaliniz de var mı? Olursa nerede olur?
Okulu Türkiye sınırları dışında Tayvan’da kurmayı planlıyoruz.
Sizin çocukluğunuzda en sevdiğiniz çizgi film ve çizgi film karakteri neydi?
Heidi, Şirinler, Altın Akbaba en sevdiğim çizgi filmlerdi.
Çizgi filmin çocukların hayatlarına nasıl bir katkı sağladığını düşünüyorsunuz?
Çizgi filmler ne yazık ki eğitim ve eğlencenin dışında bir ticaret ve propaganda aracı olarak da kullanıldı, kullanılıyor. Bu yüzden fayda sağladığı gibi zarar da verebilir. Çizgi filmlerin bir uzman tarafından incelenmesi her zaman daha doğru.
Şimdi pandemiden dolayı okul kapalı ama sanırım Eylül’de yeniden açılıyor. Ancak yeni bir dalga da söz konusu… Ertelenme olur mu?
Açılmayı planlıyorduk ama ne yazık ki ertelemek gerekecek.
The Cartoon Mill Çizgi Film Okulu’ndan ne kadar zamanda mezun olunuyor?
Şu an için uzun vadeli eğitimler gerçekleşmemekte. İki yıl içerisinde enstitü olacağız ve iki ile dört yıl süren eğitimler verilecek.
Ajandakolik’e konuk olduğunuz için çok teşekkür ederim.
İlginiz için ben teşekkür ediyorum. Ajandakolik’e başarılar diliyorum. Eksik olmayın.