Advertisement Advertisement

MÜZİĞİN EN SOSYAL HALİ: SOSYAL MÜZİK


“Sosyal Müzik” de neyin nesi derseniz böyle gelin…  Besteci, söz yazarı, sanatçı, prodüktör Eren Tokgöz, müzisyen, prodüktör, yönetmen Emre Çakar, senarist, yönetmen ve oyuncu Elif Özsüt ve oyuncu, tiyatro – drama eğitmeni Nur Dilara Gül’den oluşan, şirketlere özel, tanıtım ve motivasyon amaçlı kullanılabilecek şarkıların yanı sıra, jingle / film müziği / albüm prodüksiyonu ve kişiye özel şarkılar yapan bir platform. Son olarak “İyi Bayramlar” videolarıyla dikkat çeken Sosyal Müzik’i, kurucularından Eren Tokgöz, Ajandakolik’e tanıttı.

Yazı: Eren Tokgöz 
eren@sosyalmuzik.com.tr

90lı yıllardaki ortaokul günlerimden beri doğaçlama müzik ve beste yapma ile iç içeyim. Bunda insanları müziği ile birleştiren pek çok sanatçının yanı sıra Bobby McFerrin, MFÖ Özkan ve Freddie Mercury’nin seyirci ile gerçekleştirdiği interaktif konserlerin de büyük payı var. Uzun grup ve sahne deneyimlerinden sonra 2009 yılında 1. olduğumuz Jack Daniel’s Beste Yarışması sonrası grubum Herkes Kırmızı’nın talihsiz dağılması üzerine kurduğum Ahmet Beyler ile doğaçlamayı bu kez sahneye taşımaya karar verdim.

Herkes Kırmızı’dan grup arkadaşım Emre Çakar’ı Ahmet Beyler’de çalması için davet etmem ve onun da kabul etmesi ile birlikte “Sosyal Müzik” ve bundan sonra birlikte hayata geçireceğimiz tüm müzik projelerinin dönemi başlamış oldu. Ahmet Beyler olarak 2011 yılından beri konserlerde gerçekleştirdiğimiz, gönüllü seyircilerin, sahneye çıkıp kendi hikayelerini doğaçlama şarkı şekilde anlatabildiği konsepte, izleyen ve sahneye çıkan herkes için sosyalleştirici ve kaynaştırıcı etkisinden dolayı “Sosyal Müzik” adını verdik.

Konserlerde şarkıyı başlatıyor ve doğaçlamaya başlıyorduk. “Bugün erken kalktım, kahvaltı yaparken elimi yaktım, yolda trafik vardı, canımı sahneye zor attım sonra isteyen seyirci, şarkıya kaldığı yerden devam ediyor. Her konuda şarkı söylemek serbest, içinde ne varsa şarkılarla anlatabilirsin! Ev arkadaşına kırgınlığını da, patronunu da, merdivenden düşme maceranı da, canının istediği her şeyi!

2016 yılında Sosyal Müzik’in isim hakkını da aldık ve Ahmet Beyler konserleri dışında da uygulayabileceğimiz bir “Sosyal Müzik Atölyesi” formatı tasarladık. Katılımcıların kendilerini müzikle ifade edebilmeleri ve sosyalleşmeleri için tasarladığımız 2 – 2.5 saatlik atölyelerde önce müzikli buz kırıcılar başlıyor, sonra oyunlar oynanıyor ve sonra da çeşitli konularda doğaçlama şarkılar yer alıyor. Her atölye, katılımcıların hikayeleri sayesinde kendine has oluyor ve tekrarı olmuyor. 

2019 yılına kadar Unilever, Peyman, Cartoon Network, Eko Fest, Atölye İstanbul, Nefess, Gitar Live gibi gibi pek çok şirket / etkinlik / mekanda atölyeler yaptık. 

2019 yılı itibariyle senarist, oyuncu Elif Özsüt ve drama eğitmeni, oyuncu Nur Dilara Gül’ün ekibe katılmasıyla herkese açık düzenli atölyelerimiz başladı. Hem de tiyatro, drama ve senaryo tecrübeleriyle, atölye deneyimi gelişti, zenginleşti.

Düzenli olarak ayda bir Beşiktaş Container atölyesi, iki ayda bir Bomontiada ALT atölyesi, ayda bir Palavra Art’da İngilizce Social Music Workshop; Sabancı Holding, Pecha Kucha, ING, Yapı Kredi, Pazarlama Konferansı gibi kurumsal şirketlerde etkinlikler, Soundgarden festivali, Benetton Çocuk Festivali gibi etkinlerde sahne almamızın yanı sıra Kayaköy Sanat Kampı, 5 günlük Sosyal Müzik Atölyesi gibi etkinlikleri de başarıyla gerçekleştirdik.


2020’de konferanslar, atölyeler, etkinlikler ile dolu yoğun bir Mart ve Nisan dönemi bizi bekliyorken Pandemi oldu ve dünyadaki tüm aktivitelerle birlikte Sosyal Müzik de bir günde durdu.

21 Mart 2020’de gerçekleşecek olan Bomontiada ALT atölyemizi Instagram canlı yayını üzerinden gerçekleştirilmeye karar verdik. Canlı yayında katılımcılara sorduk: “Bugün normalde ne yapacaktın, şimdi ne yapıyorsun?” 

Fiziksel atölyelerde olduğu gibi, katılımcılar kendilerini ifade etti – bu sefer Instagram mesaj alanından- ve yine fiziksel atölyelerde olduğu gibi birbirlerine ilham ve enerji alıp verdiler. Birbirlerini görmeyen insanlar aralarında bağ kuruldu, önyargılar yıkıldı, tek tek bireyler büyük bir topluluğun parçası haline geldiler. Canlı yayına katılanların yazdıkları cümleler o anda doğaçlama olarak tek bir şarkıya dönüştü, bütünleşti. Sosyal Müzik de amacına ulaşmış oldu, John Lennon’ın da dediği gibi hepimizin “bir” olması amacına.

Canlı yayında paylaşılan bu değerli sözleri kalıcı hale getirmek için doğaçlama olarak söylediğimiz şarkının prodüksiyonu da yapmaya karar verdik. Yorumları düzenleyerek 1 dakikalık şarkı haline getirdik ve klibini çektik. Böylece Kolektif Şarkılar konsepti ortaya çıkmış oldu. Seçilen herhangi bir konuda, sözleri seyirciden doğaçlama müzik eşliğinde ya da anketle toplanan ve prodüksiyonunu düzenli olarak yapılan Kolektif Şarkılar…

25 Mart 2020’de başlayan Kolektif Şarkılar / Videolar konseptinden bu güne, sözleri katılımcılardan toplanan 30’un üzerinde kolektif şarkı yayınladık..

Sosyal Müzik’i takip edenler ve Sosyal Müzik’e inananlarla bağımızı Instagram’da yayınladığımız şarkılar, canlı yayınlar ve Zoom atölyeleri sayesinde canlı tuttuk.

Nispeten küçük bir kitle Sosyal Müzik’i tanıyorken, ilk büyük patlama 2020 Mayıs ayında Anneler Günü Kolektif Şarkımız / Videomuz ile gerçekleşti. Her zaman olduğu gibi canlı yayında gönderilen yorumlardan bestelediğimiz  “Annemin Süper Güçleri Var” şarkısı, yurtiçinde ve yurtdışında Türkler arasında viral oldu. Whatsapp gruplarında Anneler Günü tebrikleri bu şarkıyla yapıldı.

2021 yılında ise online eğitimin vahim durumunu komik bir dille anlatan “Öğretmenim Dondu Kaldı” şarkısı ikinci viral hitimiz oldu. Öğretmenler, online derslerine Sosyal Müzik klibimizle başladı, öğrenciler, “Tam bizim sınıf” diye paylaşımlar yaptı. Sosyal Müzik bir kez daha duygulara tercüman oldu.

2021 yılında, Ümit Besen’in katılımıyla gerçekleştirdiğimiz “Sevgililer Günü” şarkımız, Burhan Şeşen’in katılımıyla gerçekleştirdiğimiz “Müzik Susmasın” şarkımız ve online eğitimin – umuyoruz son- serisi olarak yayınladığımız  “Öğretmenim Ses Kapalı” şarkılarımız başta olmak üzere ve toplamda 40’ın üzerinde şarkıya, 2021 Haziran ayı itibariyle de Instagram üzerinde 20 binlik takipçi kitlesine ulaştık.

Katılımcıların gönderdikleri sözler ile besteler yapmaya devam ediyoruz. Bir yandan firmalara Zoom atölyeleri düzenliyoruz, bir yandan 2021’e kadar Otopark Müzik markamız altında sunduğumuz reklam ve film müzikleri de artık Sosyal Müzik çatısı altında yürütüyoruz.

 

 

Sosyal Müzik olarak müziğin birleştirici gücünü kullanarak yolumuza devam ediyoruz. Ve yüz yüze atölyelerde görüşeceğimiz günleri de çok özlediğimizi belirtmeden geçmiyoruz!

https://www.instagram.com/sosyalmuzikyapiyoruz/

https://www.sosyalmuzik.com.tr/

 

 

YORUM YAP

You don't have permission to register
Follow us on Social Media