Taner Güneş: “Bir oyuncak da siz verin, çocuklar oyuncaksız kalmasın”
Dünyanın güzelleştiği çokça an var. Bazıları bu anları, hiç tanımadığı insanlar için yaratıyor, zamanı özel kılıyor. İlk defa eline oyuncak alan bir çocuğun gözünün içindeki kıvılcıma çokça şahit olan bir adam, Taner Güneş. Instagram üzerinden açtığı ‘Oyuncaksız Çocuk Kalmasın’ @biroyuncakdasenver hesabıyla geniş kitlelere ulaşmayı amaçlayıp Kars’ın köylerinde yaşayan çocuklara oyuncak götürmek için koşturuyor.
Söyleşi: Nilüfer Türkoğlu
“Yabancılardan asla oyuncak almayın. Size çikolata, şeker veren olursa asla kabul etmeyin. Hemen ailenizin yanına gidin.” Kars’ın civarında köy köy dolaşan Taner Güneş’in hiç tanımadığı, yüzünü ilk defa gördüğü çocuklara söylediği cümleler bunlar… Ve ulaşabildiği kadar onlarca, yüzlerce çocuğa oyuncak dağıtmak için yollara düşüyor. Ama bunu yaparken önce çocukların ailelerinin iznini ardından binlerce takipçisinin desteğini alıyor. Onunla önce Instagram’da sonra da telefonda konuştum. Yaptığı işe olan inancı ve çocukların yüzünde oluşturduğu mutluluk beni öyle etkiledi ki, sesine ses olmak için onu Ajandakolik’e konuk etmek istedim.
Önce sizi tanıyalım, kimsiniz siz?
Adım Taner Güneş. Kars Harakani Havalimanı’nda elektrik teknisyeni olarak görev yapmaktayım.
Kars’ta mı doğup büyüdünüz, hep Kars’ta mı yaşıyorsunuz?
Kars Kağızman doğumluyum, son beş yılın üç yılını Bodrum’da geçirdim. İki yıldır da Kars Merkez’de ikamet ediyorum. Öncesindeyse Kağızman’da esnaflık yapıyordum.
Kars’ın köylerini tek tek dolaşıp çocuklara oyuncak dağıtmaya nasıl karar verdiniz?
Edirne’den Kars’a 10 civarında okula kırtasiye malzemelerini teslim etmek için gezgin bir arkadaşla tanışmam ve evimde onu misafir etmemle karar verdim. Çocuklara kırtasiye dağıtımı yapan çok. Genellikle öğretmenler, sağ olsunlar bu malzemeleri dağıtıyorlar, epey aktifler. Herkes dağ köylerine gidemiyor. Gidenler de devamlı gidemiyor.
Zor olmuyor mu köy köy bu ocak soğuğunda dolaşmak? Ulaşımı nasıl sağlıyorsunuz?
Çok zor oluyor, elbette. Yazın tozlu, topraklı, kışın buzlu, çamurlu yolları aşıyoruz. Bazen de kendi arabamla karlı yollarda kalıyoruz. Kalabalık olunca da arkadaşlarıma rica ediyorum araçları ile gelip bizi almaları için.
Ne zamandan beri yapıyorsunuz bunu? Hep tek başınıza mı dolaşıyorsunuz yoksa bu konuda sizinle birlikte gelen insanlar var mı?
14 Eylül 2018’den beri. Yalnız gitmiyorum, aksine kadın erkek birlikte gitmeye özen gösteriyoruz ki bir aile havası olsun. Bu arada valilik izni almak için müracaat ettik bu hafta. Üç kişiden oluşan bir valilik izni. Benimle birlikte arkadaşlarım Taylan Çakas ve Özlem Topçu için de. Bu hafta umarım yaka kartlarımızı alacağız. Üçümüzün dışında her hafta Kars’a gelenleri de köylere götürüyoruz. Bizimle birlikte gelmek isteyen çok olduğu için her hafta sıraya koyup grup grup gidiyoruz diğer insanlarla. Aynı zamanda kendi araçlarıyla ailece katılanlar da oluyor.
Oyuncakları ellerine aldıkları zaman çocukların tepkileri nasıl oluyor?
Kimi utanıyor kimi de yanımızdan ayrılmıyor, sevinçten çok çok mutlu oluyorlar.
Mutluluktan ağlayan ya da korkup oyuncağı almayan oluyor mu?
Bir kere sevinçten ağlayan bir kız olmuştu. Bu projeye ilk başladığım ay aklımdan bir an bile çıkmayan bir olaydır bu. Daha iki yaşlarında yeni yürümeye başlayan kız çocuğuna oyuncak bebek uzattığımda oyuncaktan korkup uzaklaşması hepimizi şaşırtmıştı. Sebebinin ilk defa oyuncakla tanışması olduğunu anlayınca ağlamamak için kendimizi zor tuttuk. Arabaya bindikten sonra tahmin edersiniz, göz yaşlarımız sel oldu.
Peki ya anne ve babaların tepkileri?
Anne babalar önce bizleri süzüyor. Kendimizi tanıtıp niyetimzi anlatınca ve oyuncak dağıtmak için onlardan müsaade isteyince bizi hoş karşılıyorlar.
Taner Güneş, Kars’a Çıldır Gölü’nde gerçekleşen ‘Untitled Portraits’ sergisi için fotoğraflar çekmeye gelen fotoğrafçı Sefa Yamak‘la.
Oyuncakları başta nasıl temin ettiniz ve şimdi nasıl sağlıyorsunuz?
İlk günler kendi aldığım oyuncakları götürüyordum. En ucuz hangi esnaftan alırım diye kapı kapı dolaşıyordum. Bugünlerde öyle büyük bir ilerleme kayettik ki birbirinden duyarlı insanların; takipçilerimizin gönderdikleriyle temin ediyoruz oyuncakları. Instagram’da bir sayfamız var; Oyuncaksız Çocuk Kalmasın. @biroyuncakdasenver
Genellikle nasıl oyuncaklar gönderiliyor?
Her tür oyuncak geliyor. Deforme olmamış, kullanılmış ve hiç kullanılmamış da.
Yaptığınız şey emeğin dışında aynı zamanda büyük enerji isteyen de bir iş. Bu gücü nereden buluyorsunuz?
Minik kalplerin mutluluklarına ortak olmaktan.
İnsanların genel tepkileri nasıl?
Sayfayı inceleyen herkesin ciddi anlamda ilgilerini görüyorum. Duyarsız olanlar duymamazlıktan, görmezlikten geliyordur zaten.
Bundan sonra ne yapacaksınız? Hep oyuncak dağıtmaya devam mı?
Şimdiye kadar yaklaşık 20 köye ve 2 bini aşkın çocuğa ulaştık. Bundan sonra da sırada Kars Merkez köyleriyle beraber 7 ilçeye ulaşmak istiyoruz. Sonbahara kadar isteğimiz yeterince takipçi sayısına ulaşabilirsek hedefimiz önümüzdeki kışa 10 bin botla girmek. Çocuklara çetin geçen kışlar için ayakkabı temin etmek istiyoruz.
Tebrik ediyorum sizi. Ellerinize, yüreğinize sağlık… Peki size ulaşmak isteyenlere ne söylemek istersiniz?
Çok teşekkür ederim,sevgili Ajandakolik. Bize ulaşmak isteyenlere sadece şunu söyleyebilirim: Bir oyuncak da siz verin, çocuklar oyuncaksız kalmasın.