ÇOCUKLARA HAYVANLARI ÖĞRETMENİN “ÇOK SESLİ” KİTABI
Eğer evde hayvanlarla ilgili bir kitap bulursan ve onların isimlerini tahmin etmeye çalışıp da yükses sesle isimlerini çağırırsan aman dikkat et! Neden mi? İşte şimdi bu okuyacakların tam da bununla ilgili! Timaş Çocuk’un tazecik kitaplarından “Hayvanları Yüksek Sesle Çağırma” Tamara Kuşha’nın anlatımı ve Ana Zurita’nın kocaman çizimleriyle çocukların hayal gücüne çok renkli zenginlikler katıyor.
YAZI: NİLÜFER TÜRKOĞLU
Postadan gelen her yeni çocuk kitabı Helen ve benim için mutluluk kaynağı! Hele bir de büyük sayfalarda ihtişamlı rengarenk resimler varsa bu mutluluk ikiye katlanıyor. Yakın zamanda elime ulaşan “Hayvanları Yüksek Sesle Çağırma” da işte onlardan biri. Helen’in yüzündeki dev gülücük eşliğinde benim hayvan seslerini çıkaran taklitlerimle geçen okuma seansımız bu defa bir başkaydı sanki! Henüz 1,5 yaşını yeni dolduran kızımla hayvanlar dünyasını bu defa da Tamara Kuşha’nın eğlenceli kalemiyle tanımaya çalıştık .Şeyma Asker’in çevirisiyle çocuk kitapları arasında yerini alan “Hayvanları Yüksek Sesle Çağırma”, hayvan sevgisini aşılamak konusunda üstüne düşen görevi yaparken aile içi iletişimine de örnek bir kitap olarak karşımıza çıkıyor.
Bu girizgah biraz fazla uzadı sanki. En iyisi gelin size biraz kitaptan bahsedeyim. Çok yüksek sesle konuşan Sami’nin hikayesi bu… Ama öyle böyle değil, çok yüksek, çoook çooook! Ablasıyla birlikte kitap okuyan Sami’nin sesini duyar gibi oldunuz mu yoksa siz de benim gibi! Çok yüksek sesle konuşup hayvanların ismini de yüksek sesle çağırıyor. Nasıl mı?
“Sami, şuna bak, bu böceğin adını biliyor musun? Onun sarı siyah çizgileri var ve uçabilir. Ayrıca bize bal verir. Sesi de şöyledir: zzzzzzzzzZ!” diye kitaptaki böceği işaret eder ablası Sami’ye…
“Tamam söyleme abla, ben bulacağım. Hmmmm… Karınca mı yoksa kelebek mi? Hayır hayır, buldum. O bir ARI!
Ablasının okuduğu kitap boyunca Sami, hayvanları çıkardıkları sesten tahmin etmeye çalışır. Her yeni sayfada ablası hayvanları gösterir, bu kimi zaman bir gergedana benzer, kimi zaman bir deve kuşu olduğunu düşündürür, bazen de kaplan olabilir. Ama hayır, Sami ilk iki tahmininde de tutturamaz ablasının sesinin taklidini yaptığı hayvanları. Ama üçüncü de bingo! Nihayet doğrusunu söyleyiverir.
Yazar Tamara Kuşha, kitabında hem minik kahramanımızın ve okurların hayvanları öğrenmesine vesile olur hem de hayal gücü bu ya o hayvanları bir anda abla kardeş yaşadıkları eve doluşturur. Sami, o yüksek sesiyle hayvanları bulmaya çalışırken bir yandan onları aslında evlerine çağırmış olur. Sesini duyan gelir, fil de aslan da tavuk da bak işte oradadır!
İspanyol çizer Ana Zurita’nın koca kafalarına hayran olmamak ne mümkün! Bu eğlenceli kitabı daha da eğlenceli hale getiren hiç kuşkusuz onun dev boyutlu illüstrasyonları. Instagramdan yeni kitaplarını ve maceralarını takip edebilirsiniz, benden söylemesi… Umarım resimlediği kitaplar bir an önce Türkçeye çevrilir.
Yazar Kuşha’ya gelince… Ne yazık ki onunla ilgili hiçbir şey bulamadım. Mahlas kullanmış olabileceğini bile düşündüm. Çünkü ona dair hiç iz yok. Belki de bu onun ilk kitabıdır, yayınevine bunu mutlaka soracağım!
4 yaş üstü çocuklar için önerilen “Hayvanları Yüksek Sesle Çağırma”, bence yeni konuşmaya başlayan bebekleriniz için de renkli bir dünyanın kapılarını açıyor. Ne demiştim yazımın başında, Helen’in yüzündeki dev gülücük eşliğinde benim hayvan seslerini çıkaran taklitlerimle geçen okuma seansımız bu defa bir başkaydı. Evet evet, hayvanları yüksek sesle çağırmak ikimiz için de oldukça komik, tuhaf ve yeniydi. Zeze’nin (kedimiz) şaşkın bakışları üstümüzde, beni değil ama Helen’i kükrerken görmeliydiniz siz! Eminim çok korkardınız!