
5. BANDIRMA KİTAP GÜNLERİ BAŞLADI
Kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımlarının çakıldığı, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını taşıyan vapurun ismini aldığı güzel şehir Bandırma, Cumhuriyet’in 100. yılında, adına yaraşır bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor: 5. Bandırma Kitap Günleri başladı.
30 Eylül’de başlayan ve 7 Ekim’e kadar sürecek olan Bandırma Kitap Günleri, bölgedeki kitapseverleri onlarca yayınevinin yanı sıra birbirinden değerli yazar konuklarla buluşturması açısından büyük önem taşıyor.
Bu yıl beşincisi düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yapan Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun’un konukları arasında geçmiş dönem Bandırma belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, siyasi parti ilçe başkanları, Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık ve İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez bulunuyordu.
Tosun, konuşmasında, “Kentimizin kültür ve sanat kimliğine büyük katkı sunan ve bu yıl beşincisini gerçekleştirdiğimiz Bandırma Kitap Günlerimizin açılış gününde, 100 yıllık Cumhuriyetimizin ışığında, kitapların gölgesinde hep birlikte buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz,” ifadelerini kullandı.
“Her şeyin temeli olan kitapların, birbirinden seçkin yayınevlerinin ve değerli yazar konuklarımızın yer aldığı kitap günlerimiz kapsamında şehrimizin ortak buluşma noktası Cumhuriyet Meydanı’nda edebiyat dolu sekiz gün geçireceğiz.”

Erol Mütercimler
Bu yıl 5. gerçekleşen Bandırma Kitap Günleri, onlarca yayınevini 7’den 70’e kitapseverlerle buluşturuyor. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan yayınevi stantları ve etkinlik alanı, 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Bandırma’dan Erol Mütercimler ve Sinan Meydan geçti
Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayan 5. Bandırma Kitap Günleri tüm hızıyla devam ediyor. “Günün Konuğu” programı her gün usta yazarları Bandırmalı kitapseverlerle bir araya getirirken, etkinliğin ilk konuşmacıları Erol Mütercimler ile Sinan Meydan oldu.
Hem Mütercimler hem de Meydan, Cumhuriyet kazanımlarının ne kadar zor elde edildiğine vurgu yaparken, ikinci yüzyılda aydınlığa giden yolda kadınlarımızın ve kitapların önemine dikkat çektiler.
İlk halk söyleşisini “100. Yılında Cumhuriyet’in Kazançları ve Kayıpları” başlıklı konuşmasıyla Erol Mütercimler yaptı. Tarihçi, öğretmen ve televizyon programcısı gibi diğer birçok kimliğiyle de tanınan usta yazar, cumhuriyetin en önemli kazanımlarından birisinin kadınların seçme seçilme hakkını elde etmesi olduğunu söylerken, o dönemde bu konuda İsviçre’den bile önde olduğumuzu hatırlattı.

Sinan Meydan
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına dair tarihi anekdotlar da paylaşan Mütercimler, cumhuriyetin öneminden bahsetti. “Monarşik olmayan tüm siyasi rejimler” cumhuriyet olarak tanımlanırken her ülkenin cumhuriyetinin farklı karakterde olduğunu dile getiren yazar, bizim cumhuriyetimizin ayırt edici farkının, “egemenliği kutsaldan alıp bireye veren, kuldan vatandaş, ümmetten millet yaratan, bunu da laik dünya görüşüne oturtmuş siyasal rejim” olmasına bağlıyor.
Kuruluştan bugüne cumhuriyetle kavga edilmesinin nedenini buna bağlayan Mütercimler, cumhuriyetin kelime anlamına ithafen “halkın kendisine ait olan” laik cumhuriyetine, eğitim ve öğretimine sahip çıkması, mücadele etmesi gerektiğine yönelik etkileyici bir konuşma yaptı. Ardından kitaplarını imzalamaya geçti.
“BİZ BU CUMHURİYETİ KURMAK İÇİN BÜYÜK SAVAŞ VERDİK”
İki söyleşi arasında yayınevi stantlarına büyük bir ilgi gösterilirken, günün ikinci konuğu Sinan Meydan sahnedeki yerini aldı. Kitaplarında genel olarak Atatürk’ün hayatı, cumhuriyet tarihi ve dil çalışmalarına ağırlık veren Meydan’ın konuşmasındaki en önemli başlıklar, cumhuriyetin kazanımları ve cumhuriyette kadının önemiydi.
Cephelerde omuz omuza, ayrışmadan, bir arada bağımsızlık savaşı vererek bu ülkeyi kurduğumuzu hatırlatan Meydan, bugünkü ayrışmaların gereksiz olduğu ve cumhuriyeti ayakta tutmamız gerektiğinin altını çizdi. Cumhuriyetin ilk yüzyılındaki en büyük başarısını ise bütün farklılıklarımızla bir araya gelerek uluslaşmak olduğunu belirtti.
Meydan, “Bu kadar soruna rağmen halen nasıl ayaktayız?” sorusunun cevabını, cumhuriyet tarihinde devletin temeline aklı, bilimi ve çağdaş hukuku koymamızda buldu. Bunu da laikliğe bağladı. Medeni Kanun’u kabul etmemizi de Atatürk’ün en önemli devrimi olarak nitelendirdi.
Bu kanun sayesinde kadınların toplumun eşit bireyi haline geldiğini ve bunu da 1926’da başardığını hatırlatan Meydan, Atatürk’ün, kadınların tek eksiği olan siyasi eşitliğe, yani seçme ve seçilme hakkına erişmesi için yıllarca mücadele verdiğini ve bunu sonunda 1934’te başardığını, hemen ertesi yıl 18 kadın milletvekilinin meclise girdiğini söyledi.
İşte o eşitliğin sağlandığı günden bugüne Kadın Voleybol Milli takımımızdan kadın bilim insanlarımıza kadar kadınlarımızın uluslararası başarılara imza attığını ve bunun da Atatürk’ün laik cumhuriyetinin kazanımları sayesinde olduğunu söyledi.
Hem Mütercimler hem de Meydan’ın söyleşileri sonrasında gerçekleşen imza etkinliği sırasında uzun kuyruklar oluştu. Yazarlar, hayranlarının fotoğraf isteğini de geri çevirmedi