Gizem Duman Şeşen yazdı: “Devletten destek alabilmemiz için borçsuz olmamız gerek, tiyatro olmasak da olur!”


Kuzguncuk Sanat Tiyatrosu kurucusu,
Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi Yürütücü Kurul Üyesi
Gizem Duman Şeşen, pandemi sürecinde zor günler yaşayan ve hiç  destek alamayan bağımsız tiyatroların durumunu Ajandakolik’e yazdı. 

Beş aydır pek çok sektör gibi zor zamanlar geçiriyoruz demek isterdim ve herkesle dert ortaklığı yapabilirdim. Ne yazık ki hepsinden farklı olarak biz hiçbir destek alamıyoruz. Ne hibe ne kredi ne fon…

“BİZ ETKİNLİK YAPMIYORUZ, TİYATRONUN NE OLDUĞUNU BİLMEYEN, KİTAP OKUMAYAN, KONSERE GİTMEYEN YÖNETİCİLERLE YAŞIYORUZ ”

Pandemi ile birlikte ülkedeki tüm özel tiyatrolara çağrı yaptık. Her birini tek tek aradık. #TiyatromuzYaşasın dedik. Hazırladığım 7 maddelik metni yüzlerce tiyatro, binlerce tiyatro emekçisi imzaladı. Cumhurbaşkanlığı ve ilgili tüm bakanlıklara imzalarımız gönderildi. Görüşmeler yaptık, dilekçeler yazdık. Onlarca röportaj verip uzun uzun anlattık. Pandemiden devlet desteği olmadan çıkmamızın mümkün olmayacağını herkes biliyor. Pandemi öncesi de çok parlak bir dönemde değildik. Sıklıkla oyunlarımız iptal ediliyordu. Herkesin bildiği gibi maçların, vahşi kadın programlarının, yüksek izlenme oranı olan yarışmaların, komedi filmlerinin, şovların yayınlanmaya devam ettiği, eğlence mekanlarının ağzına kadar dolu olduğu günlerde bizim oyunlarımız iptal edilir. Belediyeler hemen her yere yazar: “Etkinlikler iptal”. Biz etkinlik yapmıyoruz. Tiyatronun ne olduğunu bilmeyen, oyun izlemeyen, kitap okumayan, konsere gitmeyen yöneticilerle yaşıyoruz.

“HERKESİN KONUŞTUĞU AMA KİMSENİN BİLMEDİĞİ TİYATRO YASASI”

“Tiyatromuz Yaşasın İmza Kampanyası” ile çıkılan yola “Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi” olarak devam ediyoruz şimdi. İmza metnimizdeki 7 maddemizin her biri oldukça önemli. Vergi muafiyeti, sigortaların düzenlenmesi, kamu kaynaklarından yararlanma, yerel yönetimlerin doğrudan desteği, Kültür Bakanlığı’nın destek biçimini değiştirmesi ve 30 yıllık mesele olan “Tiyatro Yasası”. Ah bu Tiyatro Yasası! Yıllardır yapılamayan, herkesin konuştuğu ama kimsenin bilmediği Tiyatro Yasası. Mesleki tanımlarımızın yapılması, haklarımızın belirlenmesi gerekiyor. Bugün yasamız olmuş olsaydı süreci hep birlikte daha kolay ya da en azından borçsuz atlatabilirdik. Bunun için tüm tiyatro örgütleri çalışıyor. Yakın zaman da bir araya gelerek çalışmalarımızı paylaşacağız. Bunun mutlaka bir sonucu olacaktır. Yıllardır kişisel sebeplerle alınamayan önlemleri şimdi tüm özel tiyatrolar hep birlikte alacak. Artık söküğünü dikebilen terzileriz çünkü.

“1 Temmmuz’da buyurun açın sahneleri” dedikleri zaman sorumluluğu tamamen sahnelere ve tiyatrolara bıraktılar. Yarı kapasiteye ek, mesafeli oturma düzeni, maskeler, dezenfektasyon derken artık kira almak için bekleyen mal sahipleri, biriken faturalar ve de hep var olan vergi borçları ile elbette sahne açmak mümkün olamadı. Sevgili Bakan Yardımcımız Özgül Özkan Yavuz, sıklıkla pek rahatlatıcı söyleşiler verdi. İki katına çıkan özel tiyatrolar proje desteği, dijital projeler için verildiği söylenen milyonlar… Ancak henüz hiçbir tiyatroya bahsi geçen destekler verilmedi. Çünkü koşulları var. Koşulları sağlamamız bekleniyor. Hem borçsuz olmamız hem de karşılığında proje yapmamız isteniyor. Bu yok zamanda projeler yapıldı, videolar çekildi ama her gün bir mevzuata takılıyoruz. Gelecek sezon için vermeyi planladıkları özel tiyatrolar desteğine başvurabilmek için çoğu tiyatro borç harç vergilerini ödemeye çalıştı ya da taksitlendirdi. Alacakları da garanti değil. Komisyon kimlere verecek belli değil. Başvuramayan da bildiğim epey tiyatro var. Zaten başvuru koşullarının en acısı tiyatro olmandan ziyade borçsuz bir şirket olman. Haliyle biraz önce de bahsettiğim gibi borçsuz, TİYATRO OLMAYAN AMA TİYATRO PROJESİ YAPANLAR BAŞVURU YAPABİLDİ.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile defalarca görüşüldü, yerel yönetimlerin kapıları aşındırıldı ama elde edilmiş bir kazanım ne yazık ki yok. Bazı belediyeler açık hava festivalleri yaptı, onlarda da tüm tiyatroların yer alması mümkün değil. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile yapmış olduğumuz toplantı oldukça umut vericiydi, bu hafta tekrar görüşülecek. Seçim zamanı bahsi geçen kültür sanat destekçiliğini hep birlikte göreceğiz. Hep bir ağız “Her şey çok güzel olacak” demiştik, değil mi? Bugünü yöneticiler güzelleştiremeyecekse… Eğer yarına kalırsak… Gerisini BİZ güzelleştiririz, güzelleştireceğiz.

https://www.ajandakolik.com/tiyatroda-ikinci-dalga-coktan-basladi/

YORUM YAP

You don't have permission to register
Follow us on Social Media